Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ευτυκισμένος ο κινούριος κρόνος

~ο νεαρός πακιστανός που μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια για ψησταριές μού ευχήθηκε «μέρι κρίσμας κι ευτυκισμένος ο κινούριος κρόνος».
«κι ο κρόνος κι η αφροδίτη. κι ο κρύπτων. καμιά ευχή για τη γη έχεις;».
«ναι, να ψοφήσει όλοι!».    
~η τζόι φρέμ-πονγκ έχει έτοιμο το νέο άλμπουμ της που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη, αλλά αφού θυμήθηκε το πρώτο της χθες ο vasra [κυκλοφορία του 2010], ορίστε δυο λόγια για έναν από τους πιο όμορφους «παιδικούς» δίσκους που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια. η τζόι, που υπογράφει τη μουσική της ως oy, έχει φτιάξει τη δικιά της λιλιπούπολη, ένα άλμπουμ με ιστορίες της παιδικής ηλικίας, όχι τόσο για μικρά παιδιά λόγω στίχων, αλλά ιδανικό για τα μεγάλα. στα 26 κομμάτια του δίσκου διηγείται ιστορίες –πολλές φορές αυτοσχεδιαστικά-, τραγουδάει, παίζει σόουλ, τζαζ, μπλουζ, φανκ και βαλσάκια γιορτής νηπιαγωγείου και θυμίζει πότε το ξεκίνημα της leila και πότε λένα πλάτωνος. και ο δίσκος είναι τόσο λιλιπούπολη, που είσαι σίγουρος ότι μεγάλωσε με τα κολοκυθάκια που χτυπάνε παλαμάκια και τον χορό των μπιζελιών. η oy είναι μισή γκανέζα και μισή σουηδέζα και παρόλο που το αφρικάνικο αίμα δεν πολυφαίνεται στο first box then walk [τον πρώτο της], στο νέο της δίσκο που ολοκλήρωσε πρόσφατα τού έδωσε να καταλάβει. έκανε ταξίδια σε ghana, burkina faso και mali και μάζεψε ήχους που σαμπλάρει στα νέα κομμάτια, ενώ συνεργάστηκε με έναν ντράμερ-παραγωγό που τον λένε leluja-ha και το γκρουβ έχει γίνει ακόμα πιο αφρικάνικο.
το first box then walk είναι, όμορφο, χορταστικό και γιορτινό άλμπουμ και μπορεί να παίζει δίπλα στο τζάκι, την ξυλόσομπα ή το αιρκοντίσιον αντί για τα κάλαντα.
ένα σέξι δείγμα είναι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: