Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

snowtown

το snowtown είναι ένα προάστιο της αδελαΐδας στη νότια αυστραλία, όπου στα μέσα των ’90s ακόμα και το ασθενοφόρο χρειαζόταν συνοδεία αστυνομίας για να μπει μέσα στο γκέτο. ένα γκέτο που αποτελούσαν [και φαντάζομαι αποτελούν ακόμα] λευκοί χριστιανοί, έντονα θρησκευόμενοι και απόγονοι κακών σπόρων, ανάμεσά τους κι αρκετοί έλληνες. στο σκηνικό αυτό και σε ένα περιβάλλον αστοιχείωτων ανθρώπων που είχε αποχαυνώσει η βαρεμάρα, η αδιαφορία και η άγνοια, έδρασαν οι χειρότεροι δολοφόνοι που έχει καταγράψει η νεότερη ιστορία της αυστραλίας: οι suntown murderers. το εφιαλτικό κινηματογραφικό ντεμπούτο του justin kurzel που παρουσιάζει αυτά ακριβώς τα γεγονότα είναι από τις λίγες καινούργιες ταινίες που θυμάμαι να με έχουν ταλαιπωρήσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. ακόμα κι αν ξέρεις τι θα δεις, είναι τόσο ανυπόφορα αυτά που εμφανίζονται δραματοποιημένα –ακόμα κι όταν παρουσιάζονται αποσπασματικά και ημιτελή- που είναι αδύνατο να τα αντέξεις μέχρι το τέλος. το snowtown murders είναι μια ταινία που σε απασχολεί πολύ περισσότερο όταν τελειώσει και την κουβαλάς για μέρες, επειδή, έστω και ασυναίσθητα, σε βάζει στη διαδικασία να συγκρίνεις το υπόβαθρο της ιστορίας με της σημερινής ελλάδας και να βρεις τις ομοιότητες με συγκεκριμένες καταστάσεις. οι συνθήκες που δημιουργούν φασισμό, άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση που γίνονται μέλη της αγέλης επειδή δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν, μέντορες που ωθούν στη βία και δημιουργούν κτήνη.
ο πρωταγωνιστής της ταινίας [και ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους σε πολλούς από τους φόνους] είναι ελληνικής καταγωγής, ο james spyridon vlassakis, τον οποίο στην ταινία λένε jamie. ο 16χρονος jamie είναι ηλικιακά ο τρίτος γιος στη σειρά, η μάνα του έχει άλλα δύο μεγαλύτερα παιδιά από διαφορετικούς πατεράδες, και δύο μικρότερα, που δεν μαθαίνουμε ποτέ ποιον έχουν πατέρα. το ένα από τα μεγαλύτερα αδέρφια του τον βιάζει, ο γκόμενος της μάνας του και γείτονάς τους τον βάζει να ποζάρει γυμνός, τον τραβάει φωτογραφίες και μετά τον αγγίζει και το ίδιο κάνει και στα δύο μικρότερα αδέρφια του. ο τζέιμι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή, περιφέρει την πλήξη του στους δρόμους της snowtown, παραδομένος στη μοίρα του, συμβιβασμένος με την ιδέα του θύματος και αδύναμος να αντιδράσει, ακόμα κι όταν η κατάσταση γίνεται ασφυκτική. ο καλύτερος φίλος του είναι τζάνκι. μέσα σε όλα αυτά εμφανίζεται ξαφνικά ο john blunting, ο καινούργιος γκόμενος της μάνας του, που είναι ευχάριστος, φιλικός, προστατευτικός, ο πατέρας που δεν είχε ποτέ. τον βοηθάει να ξεφορτωθούν από τη γειτονιά τον παιδόφιλο γείτονα, ετοιμάζει γεύματα, τον μαθαίνει να οδηγάει μηχανή, γίνεται ο μέντοράς του. ο jamie τον εμπιστεύεται και του εκμυστηρεύεται τα πάντα.
ο
john blunting είναι ένα τέρας με τη μορφή ευπαρουσίαστου, συμπαθητικού τύπου που διασκεδάζει σκοτώνοντας όποιον δεν του αρέσει. έχει αυτοχριστεί προστάτης της ηθικής [της δικιάς του ηθικής] και σταδιακά γίνεται κυρίαρχος και ρυθμιστής της ζωής των ανθρώπων γύρω του. κάνει μαζώξεις στο σπίτι του και οι συζητήσεις που κάνει αφορούν πάντα «ανωμαλίες», ζητώντας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν να προτείνουν τιμωρίες για τους «ανώμαλους»: πνευματικά και σωματικά ανάπηρους, σχιζοφρενείς, παιδόφιλους και ομοφυλόφιλους. στη συνέχεια αρχίζει να εξολοθρεύει όποιον θεωρεί ότι μολύνει την κοινωνία, βασανίζοντάς τον για ώρες, με φρικτούς τρόπους. ο jamie στην αρχή [βλέποντας νεκρό τον καλύτερο φίλο του] αντιδράει, όταν όμως βλέπει ότι είναι μάταιο, γίνεται συνεργός του και σκοτώνουν μαζί τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του και ένα σωρό άλλο κόσμο της περιοχής.
πέρα από την καλλιτεχνική αξία της ταινίας [την κινηματογραφία, τις ερμηνείες των ηθοποιών που οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες κάτοικοι της περιοχής, τη μουσική] το
snowtown murders αξίζει να το δει κανείς περισσότερο για να πάρει μια γεύση για τον τρόπο που γεννιέται και καλλιεργείται ο φασισμός σε μια κοινωνία αποχαυνωμένων ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βλέπουν τηλεόραση και να αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους, χωρίς κανένα όνειρο και χωρίς καμία ελπίδα. άνθρωποι που χειραγωγούνται πολύ εύκολα και ακόμα πιο εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε κτήνη.
είναι μία ταινία πολύ ενοχλητική, αλλά είναι και από τις πιο δυνατές που έχω δει τελευταία.  Δεν υπάρχουν σχόλια: