Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ντούμεν

ο robert ormerod τραβάει φωτογραφίες από doomen πάνω από ένα χρόνο. «doo» είναι η σκωτσέζικη λέξη για το αρσενικό περιστέρι και «dooman» αυτός που τα εκτρέφει. «τα πάντα γύρω απ’ αυτούς έχουν μία γοητεία», λέει, «το πάθος, ο τρόπος ζωής, οι μάχες, τα ίδια τα πουλιά. πολλοί ζουν απρόβλεπτες ζωές και είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις. τη μία μέρα μπορεί να συμφωνήσουν να φωτογραφηθούν και την επόμενη να μην θέλουν να σε ξέρουν». την περασμένη παρασκευή σε ένα καταπληκτικό θέμα που δημοσίευσε η γκάρντιαν οι φωτογραφίες του robert συνόδεψαν ένα ρεπορτάζ στις εργατικές συνοικίες του εδιμβούργου, όπου σκωτσέζοι με μανία για τα περιστέρια μιλούν για τη λόξα τους [που δεν είναι ένα απλό χόμπι]. εκεί που νομίζεις ότι θα διαβάσεις ένα κομμάτι για διαγωνισμούς πετάγματος και ταχυδρομικά περιστέρια, αποκαλύπτονται περιπτώσεις που θυμίζουν περισσότερο την σκληράδα του kes.
ένας 56χρονος ξυλουργός τούς υποδέχεται στις 11 το πρωί και τούς προσφέρει μπίρα. το μαγαζί του είναι το ένα από τα δύο σημεία στην πόλη που συγκεντρώνονται οι doomen για να αγοράσουν και να πουλήσουν περιστέρια. «το να πετάς doos», τούς λέει, «είναι εθισμός. κόλλησα κατάρα. είναι όπως το κάπνισμα. δεν μπορείς να το κόψεις».
«ποιο είναι πιο επικίνδυνο;», τον ρωτάνε. «είναι στον ίδιο βαθμό», λέει. «τα περιστέρια παράγουν σκόνη που μπορείς εύκολα να εισπνεύσεις. μού έχουν αφαιρέσει μέρος του ενός πνεύμονα από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτή τη σκόνη».
το πάθος του για τα πουλιά το έχει από μικρό παιδί. «η μάνα μου κι ο πατέρας μου δεν αγαπούσαν καθόλου τα ζώα και τούς εκνεύριζε πολύ που τους κουβάλαγα πληγωμένα περιστέρια στο σπίτι».
«και πώς αντιδρούσαν;»
«το έβλεπαν σαν χόμπι και αισθάνονταν ανακούφιση που δεν τριγύρναγα στους δρόμους για να πετάω πέτρες στα τζάμια. με ξετρέλαινε που κάτι, ενώ μπορούσε να πετάξει, γύρναγε σε σένα. δημιουργείται μια στενή σχέση ανάμεσα στον εκτροφέα και στο πουλί. είχα ένα περιστέρι που με ακολουθούσε σε όλο το δρόμο μέχρι την παμπ». την ώρα που μιλάει ρίχνει μια ματιά στον ουρανό και βλέπει μια θηλυκιά έτοιμη να προσγειωθεί. τής μιλάει, κάνοντας μιμήσεις της φωνής τους.
«μπορείς να είσαι καλός
dooman χωρίς να μιλάς στα περιστέρια;»
«όχι, πρέπει να μιλάς τη γλώσσα τους. πρέπει να έχεις μεγάλη οικειότητα με τα πουλιά. τα καλά περιστέρια σού απαντάνε».
η κόρη του η
sinead μοιράζεται την ίδια λόξα με τον πατέρα της και είναι κάτι σαν την florence nightingale για τα πληγωμένα περιστέρια. «αν οι φίλοι μου βρουν ένα τραυματισμένο περιστέρι το φέρνουν πάντα σε μένα», λέει. «δεν αφήνω κανένα αβοήθητο. δεν το πάνε ποτέ στον πατέρα μου, επειδή θα το σκοτώσει. τον ενδιαφέρουν μόνο τα περιστέρια που ‘λειτουργούν’».
«θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας», λέει ο πατέρας της. «είμαι σκληρός με τα ανήμπορα περιστέρια. αν ένα περιστέρι δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, πρέπει να το σκοτώσεις. ή το κάνεις αυτό, ή καταλήγεις με χιλιάδες πουλιά. τους τραβάω το λαιμό ή τα χτυπάω στο πίσω μέρος του κεφαλιού».
ελπίζει ότι αν μία μέρα η
sinead γίνει ένα κανονικό doogirl, θα μείνει μακριά από μπελάδες. «θέλω τα παιδιά μου να έχουν κάτι να ασχοληθούν, επειδή δεν έχει τίποτα να κάνεις εδώ. είναι ένα μέρος που κυριαρχούν τα ναρκωτικά –υπάρχει πάρα πολλή κόκα. και πολύ μεγάλη ανεργία. όλοι όσοι ασχολούνται με τα πουλιά, εκτός από εμένα και το γιο μου, δεν δουλεύουν. να έχεις υπόψη όμως, ότι μπορείς να μπλέξεις σε πολλές φασαρίες αν ασχολείσαι με περιστέρια. σε παλιότερες εποχές μπορούσε να γίνει ακόμα και φόνος. καίνε ένα σωρό περιστερώνες. στη γλασκόβη ήταν χειρότερα. αγωνίζεσαι για χρόνια για να αποκτήσεις καλά περιστέρια, κι αν κάποιος μπει στον περιστερώνα και στα κλέψει, το αίμα σου βράζει. από τη στιγμή που αποκτήσεις ένα καλό περιστέρι, το μαθαίνουν όλοι…».

ολόκληρο το άρθρο είναι εδώ

o πολ κασμεντ, 19, φωτογραφήθηκε με ένα από τα doo του στο σπίτι του, στο niddrie στο εδιμβούργο. ο πολ είναι πατέρας ενός μωρού μερικών εβδομάδων και προσπαθεί να μετακομίσει από το πατρικό του. παραδέχεται ότι έκλεβε για πλάκα μηχανές πριν αρχίσει να ασχολείται με τα περιστέρια. «κλέβαμε μηχανές και τις πηγαίναμε στο πάρκινγκ του αστυνομικού τμήματος έτσι που να μας κυνηγήσουν. τα περιστέρια σε απομακρύνουν απ’ αυτό και σου θυμίζουν ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή», λέει.

ο τζον πράουντφουτ, 19, ποζάρει για το πορτρέτο στο καθιστικό του φίλου του στο Southhouse του εδιμβούργου.     

ο 61χρονος πρώην χτίστης νταν ντόσον εκτρέφει περιστέρια horseman thief εδώ και 50 χρόνια. ο νταν ζει μόνος με τα περιστέρια του, από τότε που άρχισε να έχει προβλήματα με το ποτό και η γυναίκα του τον εγκατέλειψε. 
η sinead.
όλες οι φωτο είναι από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: