Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

οι κομάντος του έρωτα

~στο πεδίο του άρεως ο τ. φωτογραφίζεται ανάμεσα στα τριαντάφυλλα και είναι πρόθυμος να μιλήσει για τα πάντα. ο τ. είναι ινδός που ζει στην ελλάδα εδώ και 12 χρόνια και μιλάει πολύ καλά ελληνικά. ήταν τυχερός, γιατί ήρθε στην αθήνα με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, απ’ το οποίο είχαν πεθάνει πολύ νέοι και ο πατέρας του και ο θείος του και μετά από επαναληπτικές εγχειρήσεις στο ωνάσειο είναι πια υγιής. μιλάει για τους έλληνες που του συμπαραστάθηκαν [την οικογένεια του εργοδότη του που του στάθηκε σαν δικό τους παιδί] και συγκινείται.
ο τ. έχει έρθει να μου μιλήσει για τον πρόσφατο γάμο του που κατέληξε σε ένα τρικούβερτο γλέντι με τους φίλους του στο σπίτι του στην αθήνα και σε ένα επίσης τρικούβερτο γλέντι των συγγενών του και των συγγενών τη νύφης στην ινδία. κι αυτό επειδή ο γάμος του τ. με τη γυναίκα του έγινε από απόσταση, μέσω
skype. αυτός ντύθηκε με τα καλά του, στολίστηκε, κάλεσε και τους φίλους του, στάθηκαν μπροστά στην κάμερα  και συνδέθηκαν ιντερνετικά με το χωριό του για να αρχίσει η τελετή. η νύφη, οι συγγενείς της και οι συγγενείς του μαζεύτηκαν στο σπίτι της και στάθηκαν μπροστά στη δική τους κάμερα και μέσω οθόνης έκαναν όλα τα παραδοσιακά που χρειάζονταν για να ονομαστούν σύζυγοι. μετά, δέχτηκαν ευχές, αποχαιρετήθηκαν στέλνοντας ιντερνετικά φιλιά και έκλεισαν την οθόνη. έτσι ο τ. απόκτησε νόμιμη σύζυγο και από την επόμενη του γάμου αγωνίζεται να την φέρει στην ελλάδα [να την δει επιτέλους κι από κοντά]. για έρωτες, αγάπες και λουλούδια ούτε λόγος, ο γάμος τους ήταν ένα πετυχημένο συνοικέσιο. και τον κανόνισαν οι γονείς τους.


~στην βόρεια ινδία όπου η λέξη «έρωτας» θεωρείται καταραμένη, το 90% των γάμων γίνεται από συνοικέσιο. για την ακρίβεια, οι γονείς κανονίζουν τα διαδικαστικά, σου επιλέγουν γαμπρό ή νύφη και πρέπει να σκάσεις και να παντρευτείς γιατί, αν τολμήσεις και αρνηθείς, η τιμωρία δεν είναι απλά ένα κατσάδιασμα. κινδυνεύει το κεφάλι σου. ένα περίπλοκο σύστημα κοινωνικών και θρησκευτικών προκαταλήψεων, κάστας, καταγωγής, χρώματος δέρματος και –κυρίως- ωροσκόπου, απαγορεύει στα νεαρά άτομα να ερωτευτούν μεταξύ τους και να διαλέξουν το ταίρι τους. αν κάνεις το λάθος και ερωτευτείς άτομο διαφορετικής κάστας, χωρίς την συγκατάθεση των γονέων, σε περιμένει απλά ο θάνατος. πάνω από χίλια εγκλήματα τιμής γίνονται κάθε χρόνο στην ινδία, με θύματα νέους ανθρώπους που παντρεύτηκαν άτομα διαφορετικής κάστας ή θρησκείας. γονείς και αδέρφια προτιμούν να σκοτώσουν την σάρκα και αίμα τους από το να υποστούν το κοινωνικό στίγμα ενός αταίριαστου γάμου [κατά τους ίδιους ή τους chap panhayats, τα περιβόητα τοπικά συμβούλια που ορίζουν ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να παντρευτεί με ποια και επιβάλλουν την ποινή του θανάτου σε όσους που παραβαίνουν τις εντολές τους]. 
όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις των ζευγαριών που έχουν βασανιστεί κι έχουν θανατωθεί από τους δικούς τους ανθρώπους, επειδή τους παράκουσαν και παντρεύτηκαν με «αταίριαστο» άτομο.
παρόλα τα μέτρα της κυβέρνησης και τις αυστηρές τιμωρίες που επιβάλλει σε όσους εμπλέκονται σε εγκλήματα τιμής, η «αστυνομία της ηθικής [δηλαδή οι θιγμένοι συγγενείς]» δρα ανενόχλητη στα χωριά των βόρειων πολιτειών σκοτώνοντας όλους τους «παραβάτες του έρωτα», αφού οι πολιτικοί δεν τολμούν να τα βάλουν με τις κάστες για να μην χάσουν ψήφους.
~για να προστατέψουν τα ζευγάρια που τολμούν να παντρευτούν κόντρα στις προκαταλήψεις των γονιών τους, μια ομάδα ηλικιωμένων επαγγελματιών [γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, καταστηματαρχών και δημοσιογράφων] έχει φτιάξει μια εθελοντική οργάνωση στο δελχί που βοηθάει τα ερωτευμένα ζευγάρια. ονομάζονται οι κομάντος του έρωτα και είναι 24 ώρες το 24ωρο απίκο για να δώσουν συμβουλές και να βοηθήσουν με τη γραφειοκρατία μέχρι να προσφέρουν προσωρινό καταφύγιο στους νιόπαντρους κυνηγημένους. τα δωμάτια που διαθέτουν μπορεί είναι όσο μια ντουλάπα του ικέα, αλλά προσφέρουν ασφάλεια -έστω για καναδύο μήνες- από τους μανιασμένους συγγενείς. μέχρι τώρα έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ζευγάρια, παρόλο που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
το μόνο τους έσοδο είναι η συνδρομητική δωρεά των φίλων τους και των εθελοντών που συμμετέχουν. είναι 100 ρουπίες το χρόνο, δηλαδή περίπου δύο ευρώ, λιγότερο από έναν καφέ, οπότε μην το πολυσκέφτεσαι, μπες εδώ και βοήθησε, μπορεί να δώσεις την ευκαιρία σε δύο ερωτευμένους νέους να χαρούν τον έρωτά τους. και να τους σώσεις και τη ζωή. Δεν υπάρχουν σχόλια: