Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

σαντάιαλς

φαίνεται ότι ο αϊνστάιν είχε μια ιδιαίτερη αντίληψη για τα πράγματα που μπορείς να φορέσεις στα πόδια –και οι κοινοί θνητοί ονομάζουν παπούτσια. είναι φανερό στις δυο φωτογραφίες, αλλά και στην ιστορία που διηγείται ο ντέιβιντ ρόθμαν, εγγονός του ντέιβιντ ρόθμαν του πρεσβύτερου, ο οποίος το καλοκαίρι του 39 τού πούλησε τα γυναικεία σανδάλια που δεν αποχωρίστηκε εκείνο το καλοκαίρι.
ο ντέιβιντ ρόθμαν είχε ένα μαγαζί στο λονγκ άιλαντ και μία μέρα του ιουνίου ο αϊνστάιν [ο οποίος ήταν ήδη διασημότητα] εμφανίστηκε και με τη γερμανική προφορά του ζήτησε ν’ αγοράσει «sundials» [εννοώντας σανδάλια].
ο παππούς ντέιβιντ δεν το έπιασε [sundial είναι το ηλιακό ρολόι] και παρόλο που είχε σχεδόν τα πάντα στο πολυκατάστημά του, από είδη για το σπίτι, παιχνίδια και ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι είδη ρουχισμού και ψαρέματος, sundial δεν είχε. τουλάχιστον δεν είχε για πούλημα, γιατί στην πίσω αυλή του υπήρχε ένα παλιό ηλιακό ρολόι.
οδήγησε τον αϊνστάιν στην πίσω αυλή και του έδειξε το
sundial του. «αν σου κάνει αυτό, μπορείς να το πάρεις», τού είπε. ο αϊνστάιν τον κοίταξε έκπληκτος και άρχισε να γελάει. έδειξε τα πόδια του και είπε στον παππού νέιβιντ «no! sundials
». μετά πήγαν μέσα στο κατάστημα και διάλεξε τα γυναικεία….
στη δεύτερη φωτο με τις παντόφλες-ξεσκονίστρες βρίσκεται έξω από το σπίτι του στο πρίνστον την δεκαετία του 50. και πάνω ποζάρει με τον παππού ντέιβιντ για αναμνηστική.
και οι τρεις φώτο μαζί με το στόρι υπάρχουν στο dangerous minds.
Δεν υπάρχουν σχόλια: