Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

θάνατος και βανίλια

είχε κυκλοφορήσει την άνοιξη, με πολύ καλά σχόλια απ' όσους το είχαν ακούσει, αλλά είχε χαθεί μέσα στη σαβούρα του σκληρού. χθες το βράδυ δοκίμασα τυχαία αυτό το πολύ όμορφο κομμάτι τους που ακούγεται σαν συνεργασία των broadcast και του belbury poly και μετά ολόκληρο το εξαιρετικό άλμπουμ τους -που είναι τόσο καλό που είναι κρίμα να παραμείνει αγνοημένο. ψυχεδελική ποπ από τη σουηδία με την αισθητική των broadcast [τους έχουν κοπιάρει όσο δεν παίρνει] και της ghost box, ακόμα και στο εξώφυλλο. κι έχουν κι ωραίο όνομα: death and vanilla. έτσι λέγεται και το άλμπουμ.
[το νέο εντυπωσιακό έργο του wild drawing βρίσκεται στην τζαβέλλα στα εξάρχεια].

οδός ξούθου, στην ομόνοια, ακριβώς πίσω από τον hondo και σχεδόν απέναντι από την "στάνη", κάθετη στην οδό μαρίκας κοτοπούλη.
"είναι το δρομάκι ανάμεσα στη βεραντζέρου και τη σατωβριάνδου. για την ιστορία: κατά τη διάρκεια των δεκεμβριανών (1944) γίνονται μεγάλες μάχες σ’ αυτόν τον δρόμο. στην κάτω άκρη δεξιά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία [τη φωτογραφία που έχει το link], ήταν αρχηγείο του ΕΛΑΣ της περιοχής. ο δρόμος αυτός ήταν και πριν και μετά τον πόλεμο γεμάτος μπουρδέλα. γύρω στα 1965, στη σωκράτους 56 εγκαθίσταται το 4ο αστυνομικό τμήμα, και φεύγουν σιγά σιγά τα μπουρδέλα. μέσα σε λίγο καιρό η ξούθου γεμίζει με φαρμακαποθήκες. αυτό μέχρι το 1995, οπότε αρχίζουν να φεύγουν, και τελικά από το 2005 μένει μόνο μία. γύρω στα 1975 μεταφέρεται, από την ομόνοια στην ξούθου το athens relax, «λουτρά» για πούστηδες, από τα πρώτα μαγαζιά, αυτού του είδους, που εμφανίστηκαν στην αθήνα. κάποτε γνώρισε μεγάλες δόξες. στις πολυκατοικίες που υπήρχαν φαρμακαποθήκες, έρχονται πλέον και μένουν ρώσοι, πακιστανοί, ρουμάνοι, βούλγαροι. η ξούθου παραμένει ένας ήσυχος δρόμος γιατί στα 15 μέτρα είναι η αστυνομία. το 2003, όμως, το αστυνομικό τμήμα φεύγει από τη σωκράτους και μεταφέρεται 100 μέτρα πιο κάτω στη βεραντζέρου, ενώ στη θέση του ανοίγει ξενοδοχείο (christiana). από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει να αλλάζει ξανά η ξούθου. στην αρχή διακίνηση ναρκωτικών, επειδή λόγω ολυμπιακών καθαρίσανε την πλατεία βάθης από τα πρεζόνια, και μετά αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες πουτάνες ελληνίδες, ρωσίδες, βουλγάρες κ.α. (όλες γ΄ κατηγορίας) και όλα αυτά 100 μέτρα από το νέο αστυνομικό τμήμα. τώρα πλέον, ιδίως από το απόγευμα και μετά, γίνεται κυριολεκτικά της πουτάνας. δεν υπάρχουν πια μπουρδέλα, όλη η δουλειά γίνεται στα δυο ξενοδοχεία, το zenith και το christiana
το παλιό 4ο. εκεί λοιπόν, που όποιον πηγαίνανε στο 4ο τον γαμούσαν στο ξύλο, στο ίδιο μέρος πλέον οι έλληνες γαμούν βουλγάρες. το κτίριο του 4ου τελικά δεν άλλαξε χρήση, γαμούσαν τότε, γαμούν και τώρα.
(ο μένης κουμανταρέας στο βιβλίο του «δυο φορές έλληνας», γράφει για μια προσαγωγή στο 4ο που γίνεται το 1949. αυτό είναι λάθος, γιατί τότε το τμήμα βρισκόταν εκεί που ήταν παλιά το μινιόν)". από εδώ [στα comments].

οδός μαρίκας κοτοπούλη [πρώην ίωνος], ομόνοια. η ταμπέλα στην πριν ξηλωθεί έλεγε "χαμάμ-λουτρά φοίνιξ, turkish baths". είχε κι άλλη μία πάνω απ' το δεξί παράθυρο που έλεγε ''ανδρικαί κομμώσεις παπαγιαννόπουλος''. μέχρι πρόσφατα είχε κι ένα τεράστιο πλεϊμομπίλ. 
γράφει ο γιώργος ιωάννου στο βιβλίο του "ομόνοια 1980": ''απέναντι απ' τα πεζούλια και ανάμεσα στο γκρεμισμένο "κοσμοπολίτ", βρίσκονται τα λουτρά 'φοίνιξ', που περιέργως -καθόλου 'περιέργως', αλλά τέλος πάντων- έχουν ακόμα πελάτες. με είχε φέρει εδωπέρα το 1955 ένας πολύ γνωστός σήμερα συγγραφέας, συνομήλικός μου. δεν είχαμε τότε μπάνια στα σπίτια μας, εγώ άλλωστε ήμουν φιλοξενούμενος...". σηκώνοντας το κεφάλι μέσα στο προαύλιο των παλιών λουτρών βλέπεις αυτά: Δεν υπάρχουν σχόλια: