Τρίτη 15 Μαΐου 2012

melody

το 1970 ο άλαν πάρκερ έγραψε το πρώτο του σενάριο για ταινία και ο waris hussein το σκηνοθέτησε, έτσι το 1971 η ταινία melody βγήκε στις αίθουσες. ήταν το στόρι δυο 11χρονων που ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν. όχι να παντρευτούν στο μέλλον, να παντρευτούν άμεσα. το ανακοινώνουν στους δικούς τους, φρικάρουν και προσπαθούν να τους εμποδίσουν. το ίδιο κι οι καθηγητές στο σχολείο, έτσι το σκάνε για να βρουν τρόπο να επισημοποιήσουν το δεσμό τους!
ο hussein δεν είναι wes anderson, αλλά παρόλες τις ηθικολογίες, η ταινία είναι μια χαρά. έχει και μουσική των bee gees -το πρώτο σάουντρακ που έγραψαν- και πολύ καλούς πρωταγωνιστές.
αύριο στις κάννες το πρόγραμμα ανοίγει με το moonrise kingdom του wes anderson [σε σενάριο roman copolla], με το ίδιο ακριβώς στόρι. όπως κι αν είναι, είναι η πρώτη ταινία που θα με έστελνε στο σινεμά μετά από σχεδόν δυο χρόνια...
για την ιστορία, το melody βγήκε στις αγγλικές αίθουσες με τον ηλίθιο τίτλο s.w.a.l.k. [που ακούγεται λίγο σαν να ξερνάς], δηλαδή sealed with a loving kiss, αυτό που έγραφαν πάνω στα ερωτικά ραβασάκια, και ήταν τεράστια αποτυχία και σε αγγλία και σε αμερική. ευτυχώς που ξετρελάθηκαν μαζί του οι γιαπωνέζοι και το έκαναν διαχρονική επιτυχία. στην πρώτη προβολή έκοψε 3 εκατομμύρια εισιτήρια και συνεχίζει να παίζει σαν τη δικιά μας υπολοχαγό νατάσα. το σάουντρακ έμεινε στο νούμερο ένα για σχεδόν έναν χρόνο. εκτός απ' την ιαπωνία ήταν μεγάλο χιτ στις χώρες της νότιας αμερικής που οι άνθρωποι ξέρουν από νεανικά λαβ στόρι [και παντρεύονται στα 14].
ακόμα και το σάουντρακ θα μπορούσε να είναι από ταινία του anderson.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: