Σάββατο 19 Μαΐου 2012

κακορίζικη

~η βλακεία είναι επίκτητη, ανίατη, επικίνδυνη και πολλαπλασιάζεται σαν ιός. «μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία ούτε στη λαϊκή –ή το έχεις ή σου λείπει, και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. το φάρμακο κατά της βλακείας δεν έχει ακόμη βρεθεί –όσο πιθανό είναι να βγάλει ο μονόχειρας καινούργιο χέρι, άλλο τόσο πιθανό είναι να βάλει μυαλό το ντουβάρι» γράφει ο διονύσης χαριτόπουλος στο ‘εγχειρίδιο βλακείας’. «ούτε οι νουθεσίες, ούτε τα γράμματα, ούτε τα χρόνια μπορούν να προσθέσουν ένα δράμι μυαλό –είναι σαν να γράφεις στο νερό. οι αρχαίοι δεν εντυπωσιάζονταν καθόλου με τους πολυμαθείς και πολυδιαβασμένους σοφολογιότατους: ‘ως ουδέν η μάθησις, αν μη νους παρή’. ούτε οι σύγχρονοι θαμπώνονται με τους περισπούδαστους. στη δεκαετία του 1970, όταν ο κωνσταντίνος καραμανλής όργωνε τις ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχει την ένταξη της ελλάδας στην εοκ, του πρότειναν να πάρει μαζί του κι έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη και πολιτικό επιστήμονα επειδή, συν τοις άλλοις, μιλούσε εφτά γλώσσες. ο καραμανλής, που γνώριζε τον προτεινόμενο, αγρίεψε: ‘τι να τον κάνω αυτόν; και στις εφτά βλακείες θα λέει’».
~ο βλάκας είναι απρόβλεπτος, αλλά ο βλάκας σε απόγνωση μπορεί να γίνει επικίνδυνος, στέλνει πχ. τους νοσταλγούς των ες ες στη βουλή [άκουσα σε μια πρωινή εκπομπή να λέει ένας καθηγητής των τει ότι οι 14 από τους 17 μαθητές του ψήφισαν χρυσή αυγή. σοκαριστική δεν ήταν μόνο η είδηση, αλλά ο τρόπος που την αντιμετώπισαν οι παρευρισκόμενοι, σαν κάτι ελαφρύ που χώραγε μέσα στα υπόλοιπα καλαμπούρια της εκπομπής]. πιο επικίνδυνος από τον ίδιο το βλάκα είναι αυτός που τον προβάλλει. οπότε σταματάω εδώ, παρόλο που έχω όρεξη να πω πολλά για το οξύμωρο «έλληνας πατριώτης-εθνικιστής και νεοναζί» [πώς στο διάλο τα συνδυάζεις; και το ’41 με τίνος το μέρος θα ήταν;].
τέλος πάντων, υπάρχουν και χειρότερα: η κακορίζικη [η σπιτονοικοκυρά μου] προτιμάει να φύγω παρά να μου κάνει έστω και δέκα ευρώ μείωση. κι όλα τα τριάρια της προκοπής στα εξάρχεια ξεκινάνε από 400 ευρώ [ένα άθλιο ερείπιο στην καλλιδρομίου το δίνουν 440!].  

~υπάρχει ένα απίθανο κομμάτι στον πολύ καλό δίσκο του killer mike που το λένε απλά untitled, το οποίο το έχω ακούσει δεκάδες φορές και κάθε φορά μου θυμίζει όλα τα παραπάνω για την ανθρώπινη βλακεία,  συμπεριλαμβανομένης της σπιτονοικοκυράς.
μέσα
στην υπερβολή των μεταφορών στους στίχους, το ρεφρέν του scar ακούγεται ανατριχιαστικό: «dear lord, have mercy / on the ones that go through life like it's a game / we love / i won't be forced to shut up when I don't feel the same / cause people gonna lie / some people gonna steal / you gotta be careful not to shit where you live / them people might try to have you killed / lord have mercy, life is such a battlefield / for real».
~από καθαρή βλακεία πέθανε κι ο mr. hands στο «zoo» [ένα ντοκιμαντέρ του 2007 που παίχτηκε στο sundance και στις κάνες με ποικίλες αντιδράσεις], αφού πρώτα έσκυψε και τον πήδησε ένα άλογο. ο mr. hands ήταν σοβαρός μηχανικός της boeing με πολύ ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις: του άρεσε το σεξ με άλογα. μετά από αμέτρητες σεξουαλικές συνευρέσεις με αίσιο τέλος, ατύχησε να τον βατέψει ένας αραβικός επιβήτορας που του ξέσχισε το έντερο. οι δύο φίλοι του που κινηματογραφούσαν τη σκηνή δεν τον έπεισαν να πάει εγκαίρως στον γιατρό, και όταν τελικά η κατάστασή του έφτασε στο απροχώρητο, τον παράτησαν στο νοσοκομείο για να πεθάνει στο κρεβάτι των εκτάκτων περιστατικών από εσωτερική αιμορραγία και περιτονίτιδα. και οι δύο φίλοι μιλούν στο ντοκιμαντέρ και, χωρίς ίχνος τύψεων, διηγούνται τις σεξουαλικές περιπέτειες του mr. hands. πρέπει να σημειώσω εδώ ότι μέχρι το σοκαριστικό τέλος του mr. hands, η κτηνοβασία ήταν νόμιμη στο σιάτλ.
[το βίντεο μπορείς να το βρεις πολύ εύκολα, απλά βάλε στο
google horse fuck man dead. να είσαι προετοιμασμένος όμως γι αυτό που θα δεις!]
~κάποια στιγμή είχα πείσει έναν διακεκριμένο επιστήμονα -που μεγάλωσε σε ένα πολύ μικρό χωριό της ελληνικής επαρχίας με τρία ξαδέρφια και μόνα θηλυκά κατσίκες και προβατίνες- να μου μιλήσει [ανώνυμα] για την ερωτική σχέση που είχε στην αρχή της εφηβείας του με μία κατσίκα. ενώ η συνέντευξη έγινε και είχε πει καταπληκτικά πράγματα [ότι η σχέση δεν ήταν απλά σεξουαλική, υπήρχε και έρωτας], λίγο πριν δημοσιευτεί το μετάνιωσε και μου ζήτησε να την καταστρέψω.
τώρα που το σκέφτομαι, ο θέμος θα σκότωνε να τον βγάλει στην εκπομπή του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: