Τρίτη 10 Απριλίου 2012

katzτον ιανουάριο του 2012, εκδόθηκε το βιβλίο katz, βασισμένο πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα έργα λογοτεχνίας των κόμικς, το maus του art spiegelman. Το maus έχει μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες, έχει κερδίσει βραβείο pulitzer και είναι μάλλον το πιο ζωντανό ντοκουμέντο της γενοκτονίας των εβραίων. όσοι δεν το γνωρίζουν, μπορούν να διαβάσουν μερικά πράγματα
εδώ.
το βιβλίο katz, είναι πανομοιότυπο με το πρωτότυπο του maus, με την εξαίρεση ότι έχει επέμβει στον τρόπο αναπαράστασης των χαρακτήρων του βιβλίου. ενώ στο maus οι έγκλειστοι των στρατοπέδων, κατά κύριο λόγο εβραίοι, είναι ζωγραφισμένοι ως ποντίκια και οι γερμανοί ως γάτες, στο katz έχουν αντικατασταθεί όλα τα κεφάλια των ποντικών με κεφάλια γατών. oι χαρακτήρες του βιβλίου δεν ανήκουν πλέον σε διαφορετικό ζωικό είδος. το πειρατικό καταστασιακό αυτό εγχείρημα, εκδόθηκε από τις εκδόσεις la cinquième couche και πρωτοεμφανίστηκε στο φεστιβάλ της angoulême, όπου πρόεδρος ήταν για την χρονιά 2012 ο ίδιος ο art spiegelman.
η εκδοτική εταιρεία flammarion που κατέχει τα δικαιώματα της γαλλικής μετάφρασης αποφασίζει, τρεις εβδομάδες πριν το βιβλίο διατεθεί στα βιβλιοπωλεία, και ενώ η δειγματοληψία εξαντλεί σε pre-order τα 1000 τυπωμένα βιβλία, να ασκήσει δίωξη κατά του εκδότη της la cinquième couche, του γάλλου διανομέα les belles lettres και του εμπνευστή του βιβλίου, ιλάν μανουάχ. καθώς τα έξοδα της δίκης υπερέβαιναν τα 20.000 ευρώ, μια φιλική συμφωνία, un accord à l'amiable, αναγκάζει να καταστραφούν όλα τα βιβλία καθώς και τα ψηφιακά αρχεία με την παρουσία εισαγγελέα.
όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα μπορούν να παρακολουθήσουν τα παρακάτω άρθρα:
ο bart beaty για το
comics reporter.
συνέντευξη του ιλάν μανουάχ στο actuabd και στο
du9.
podcast συζήτησης πάνω στο katz, στο βιβλιοπωλείο filigranes.
άρθρο του δικηγόρου maxime lambrechts πάνω στο katz με άξονα τα πνευματικά δικαιώματα.
video της πολτοποίησης μπορείτε να δείτε
εδώ.
η καταστροφή των βιβλίων έγινε την παρασκευή 16 μαρτίου.
συμπτωματικά, με την αναδρομική έκθεση του art spiegelman στο bpi, centre pompidou, θα εκτεθούν φωτογραφίες στην γκαλερί-βιβλιοπωλείο
le monte-en-l'air που θα μαρτυρούν την επιχείρηση καταστροφής. η έκθεση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του φεστιβάλ sonic protest όπου ο ιλάν μανουάχ μαζί με τους balinese beast είναι καλεσμένοι για μια συναυλία στο petit bain την παρασκευή 13 απριλίου.