Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

καλό πάσχα


θα μου πεις βρήκες τη μέρα να μιλήσεις για ζώα που υποφέρουν, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες αρνιά και κατσίκια γυρνάνε στις σούβλες και ροδοψήνονται, αλλά είναι απ’ τις ειδήσεις που δεν μπορείς να αγνοήσεις:
στην κίνα εδώ και χρόνια κρατούν αρκούδες φυλακισμένες σε μικροσκοπικά κλουβιά και τους «αρμέγουν» τη χολή για να τη χρησιμοποιήσουν σε γιατροσόφια. «μερικοί δυτικοί λένε ότι είναι βάναυσο, αλλά νομίζω ότι οι αρκούδες συνεισφέρουν στην ανθρωπότητα», λέει ένας άντρας στο βίντεο που έχουν τραβήξει με κρυφή κάμερα και υπάρχει στο σάιτ του bbc. η διαδικασία είναι παράνομη, τα κλουβιά είναι τόσο μικρά που η αρκούδα δεν έχει χώρο ούτε να γυρίσει, ενώ από μια μόνιμη τρύπα στην κοιλιά της, η οποία φτάνει μέχρι το στομάχι, τής «αρμέγουν» τα γαστρικά υγρά τρεις φορές την ημέρα με τη μέθοδο του σταξίματος [ανοίγουν την τρύπα και τρέχει το υγρό από ένα σωλήνα που έχουν χώσει στην πληγή]. ο πόνος είναι τόσο ανυπόφορος, που τα άτυχα ζώα αυτοκτονούν, ξεσκίζοντας της κοιλιά τους, γι’ αυτό τους φοράνε μια σιδερένια κατασκευή -για να τις εμποδίσουν, κάνοντας τις συνθήκες ακόμα πιο άθλιες. τα γαστρικά υγρά στη συνέχεια ξεραίνονται και η σκόνη πουλιέται 21δολάρια το γραμμάριο. η ουσία που περιέχει μπορεί να αντικατασταθεί από φυτικής προέλευσης υποκατάστατα, αλλά περισσότερα από 10 χιλιάδες αρκούδες ζουν σε κλουβιά αυτή τη στιγμή και υποφέρουν για χρόνια, μέχρι να πεθάνουν από περιτονίτιδα και άλλες μολύνσεις.
η ιστορία που κυκλοφόρησε πριν από ’κανα μήνα με τη μάνα αρκούδα που στραγγάλισε το μικρό της και μετά αυτοκτόνησε είναι συγκλονιστική. το μικρό άρχισε να φωνάζει απ’ τους πόνους την ώρα που του τρυπούσαν το στομάχι και η μάνα του, που βρισκόταν σε διαφορετικό κλουβί, έσπασε τα σίδερα και βγήκε διώχνοντας τους εργάτες που το ταλαιπωρούσαν. μετά, ανήμπορη να το ελευθερώσει απ’ τα δεσμά του, το αγκάλιασε και το στραγγάλισε.
αμέσως μετά έπεσε με φούρια πάνω στον τοίχο και αυτοκτόνησε…