Σάββατο 14 Απριλίου 2012

βελβελέτς~το ‘money store’ είναι ο πρώτος «μεγάλος» δίσκος που βγαίνει φέτος. και οι death grips είναι το μόνο συγκρότημα που θα ήθελα να δω αυτή τη στιγμή live. νομίζω ότι δεν με ενδιαφέρει πια κανένας και τίποτα. εδώ είναι έξι απ’ τα κομμάτια του, κι εδώ μια αποθεωτική κριτική για το δίσκο.
υποτίθεται ότι με το νέο άλμπουμ τους στην hyperdub οι hype williams θα πήγαιναν ένα βήμα παραπέρα, αλλά το ‘black is beautiful’ [που κυκλοφορούν ως dean blunt and inga copeland, μάλλον επειδή το έχουν παραχέσει με τις κυκλοφορίες ως hype williams] είναι μία απ’ τα ίδια. δηλαδή καλό, αν σ’ αρέσει ο ήχος τους. νομίζω ότι είναι και το άλμπουμ τους που μ’ αρέσει πιο πολύ, μετά το άτιτλο ντεμπούτο τους.
~οι velvelettes ήταν ένα από τα γυναικεία γκρουπ της motown που ξεκίνησε αρκετά ελπιδοφόρα στις αρχές των ’60s. η μαύρη αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και ό,τι καλύτερο διέθετε η εταιρία, αλλά είπαν μερικά πολύ ωραία τραγούδια και θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη τύχη. θα μου πεις ποια τύχη; οι velvelettes ήταν με διαφορά το πιο άτυχο από όλα τα γυναικεία γκρουπ της motown.
το συγκρότημα φτιάχτηκε από πέντε φίλες, αδελφές, ξαδέλφες το 1961 και κάποια από αυτές είχε συμμαθητή τον ανιψιό του berry gordy, ο οποίος τις ενθάρρυνε να κάνουν οντισιόν στην εταιρία του θείου του. λίγο πριν το τέλος του 1962 υπόγραψαν στην motown και τον ιανουάριο του ’63 άρχισαν να ηχογραφούν.
το πρώτο σινγκλ τους ήταν το “there he goes” με πίσω πλευρά το “that’s the reason why”, μάλιστα, η φυσαρμόνικα που ακούγεται είναι του νεαρού –τότε- stevie wonder. κι ενώ οι καημένες οι velvelettes περίμεναν τη σειρά τους στην επιτυχία, ηχογράφησαν με διάφορους παραγωγούς κομμάτια που στη συνέχεια ξαναηχογραφήθηκαν από άλλα γυναικεία ονόματα της εταιρίας και ανέβηκαν στα τσαρτ. η εταιρία είχε δώσει προτεραιότητα στις vandellas και τις supremes, έτσι οι velvelettes έμειναν για πάντα ένα γκρουπ «βήτα κατηγορίας».
την άνοιξη του ’64 κυκλοφόρησε η μόνη τοπ-40 επιτυχία που είδαν ποτέ στην αμερική, το “needle in a haystack”, ένα από τα πιο ωραία τραγούδια τους, με παραγωγό τον norman whitfield, που ήταν παραγωγός και στο επόμενο σινγκλ τους, το “he was really something”. οι velvelettes συνόδεψαν τα πιο μεγάλα ονόματα της εταιρίας στις περιοδείες και άνοιγαν τις εμφανίσεις τους.
τον σεπτέμβριο του ’64, και αφού ηχογράφησε το dancing in the streets με τις martha and the vandellas, η betty belly άφησε τις velvelettes κι έγινε vandella. έτσι οι velvelettes έμειναν τέσσερις, έκαναν για καναδυο χρόνια ακόμα εμφανίσεις ως σαπόρτ γκρουπ σε μεγάλα ονόματα και μετά οι δύο απ’ αυτές έγιναν νοικοκυρές. οι άλλες δύο συνέχισαν να κάνουν φωνητικά σε ζωντανές εμφανίσεις ονομάτων της motown.
το τελευταίο σινγκλ τους ήταν το “these things will keep me loving you” το 1966, το οποίο πέντε χρόνια αργότερα το θυμήθηκαν στην αγγλία και μπήκε στο τοπ-40. οι velvelettes είχαν διαλυθεί οριστικά το 1969.
ένα μπεστ οφ τους εδώ.