Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

harold and maudeη maude είναι 79 χρονών, τρελοκομείο [κλέβει αυτοκίνητα, τρέχει του σκοτωμού και συχνάζει σε κηδείες αγνώστων], παθιασμένη με τη ζωή. είναι τόσο πλήρης η ζωή της, που λίγες ώρες πριν γίνει 80 αποφασίζει να την αποχαιρετήσει, επειδή έζησε αρκετά [τα 80 είναι μια καλή ηλικία για να πεθάνει κανείς]. έχει ζήσει τα νιάτα της στη βιέννη, έχει επιβιώσει απ' το ολοκαύτωμα και είχε παντρευτεί με τον dreyfus -τον οποίο θυμάται και κλαίει. ''dreyfus once wrote from devil's island that he would see the most glorious birds. many years later in brittany he realized they had only been seagulls... for me they will always be glorious birds'', λέει σε μια από τις πιο ωραίες σκηνές της ταινίας.
η maude είναι τέρας αισιοδοξίας. κάθε μέρα πραγματοποιεί το μότο της: "να δοκιμάζεις κάτι νέο", ενώ τραγουδάει παράφωνα ''you can do what you want / the opportunity's on / and if you can find a new way / you can do it today / you can make it all true / and you can make it undo / you see ah ah ah / it's easy ah ah ah / you only need to know...'' [στο ''if you want to sing out, sing out''].
ο harold είναι 20άρης, πλουσιόπαιδο, παθιασμένος με τον θάνατο. έχει κάνει 15 απόπειρες αυτοκτονίας, οδηγεί νεκροφόρα και το μόνο που του αρέσει είναι να παρακολουθεί κηδείες αγνώστων. σε κάποια κηδεία γνωρίζει την maude και η ζωή του αποκτάει νόημα. την ερωτεύεται και θέλει να την παντρευτεί. στο μεταξύ, η μάνα του, ο θείος του, ο ψυχίατρος και ο παπάς φρικάρουν [ο τελευταίος θέλει να ξεράσει, όταν σκέφτεται τον πλαδαρό κώλο και τα μαραμένα βυζιά της 80άχρονης δίπλα στην νεανική του σάρκα].
το harold and maude είναι μία μαύρη κωμωδία που θεωρήθηκε πολύ γλυκερή στην εποχή της και άργησε να εκτιμηθεί [κυρίως η αισθητική της], πλημμυρισμένη από τα τραγούδια του κατ στίβενς -ο οποίος τότε δεν ήταν γιουσούφ, μετά πήρε τα βουνά. κι έχει ένα πολύ ωραίο σάουντρακ. αν σου αρέσουν οι ταινίες του γουές άντερσον και δεν την έχεις δει, ψάξε να τη βρεις. τον ιούνιο βγαίνει απ' την criterion, αλλά ο ιούνιος σίγουρα θα είναι πολύ καυτός μήνας για να βλέπεις ταινίες. μια χαρά είναι κι η κόπια που υπάρχει ήδη. η ρουθ γκόρντον που παίζει την maude στην ταινία είναι η σατανική minnie του ''rosemary's baby''. ο bud cort που παίζει τον χάρολντ ήταν ο bill ubell στο ''the life aquatic with steve zissou'' και η φωνή του κομπιούτερ στο ''electric dreams''.