Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

προφητεία~κάποτε είχα έναν γέρο καθηγητή που είχε πάθει κάμποσα εγκεφαλικά και ήταν σχεδόν κατάκοιτος. κάθε φορά που πήγαινα στο σπίτι του, έπρεπε να τον βοηθήσω να σηκωθεί απ' το κρεβάτι, να τον στερεώσω στο πι και να περιμένω τα δεκαπέντε περίπου λεπτά που χρειαζόταν για να πάει απ' την κρεβατοκάμαρα στο γραφείο του, σέρνοντας τις παντόφλες στο μωσαϊκό. στο μεταξύ, του έφτιαχνα καφέ σε μεγάλο φλυτζάνι [δυο κουταλάκια ζάχαρη, ένα καφέ] και, μέχρι να τον πιει, μου διηγιόταν με λεπτομέρειες τι έκανε στην πουτάνα που έφερνε κάθε παρασκευή για να τον "ανακουφίσει" [έφερνε όντως πουτάνα κάθε παρασκευή]. μετά μου μιλούσε λίγο για τις ταινίες που έβλεπε απ' το μπαλκόνι [το μπαλκόνι του έβλεπε στο βοξ] και την υπόλοιπη ώρα [δηλαδή το δεκάλεπτο που έμενε για να συμπληρωθούν τα 60 λεπτά] άνοιγε το βιβλίο της γραμματικής και μου έβαζε ένα σωρό ασκήσεις που δεν τσέκαρε ποτέ. στην αρχή με χρέωνε με την ώρα, μετά με το μήνα, στο τέλος δεν με χρέωνε καθόλου, επειδή η υγεία του όλο και χειροτέρευε και φοβόταν ότι θα πέθαινε μόνος -έτσι πήγαινα τρεις φορές την εβδομάδα για να τσεκάρω ότι είναι ζωντανός. [στο τέλος πέθανε όντως μόνος].
μ' αυτόν έμαθα αγγλικά χωρίς να ανοίξω καν βιβλίο -μόνο μία φορά μου μίλησε ελληνικά, όταν με έστειλε στην τράπεζα να καταθέσω λεφτά σε κάποιον λογαριασμό και ήθελε να είναι σίγουρος ότι κατάλαβα σωστά το όνομα.
τέλος πάντων, τον θυμήθηκα χθες το πρωί που είδα τα σακιά με τις πατάτες στην αρχή της πανεπιστημίου, τους τσιγγάνους τριγύρω να παίζουν με τα χάλκινα και τις ουρές των λιμασμένων για πατάτες που περίμεναν τη σειρά τους να αρπάξουν τη σακούλα. δεν θυμάμαι με ποια αφορμή, αλλά κάποια στιγμή, εκεί που καθόμασταν και ρούφαγε τον καφέ του, μου είχε πει ότι θα έρθει μια μέρα στην ελλάδα που θα πληρώνεις με πατάτες και κολοκύθια. και ήρθε.
προσπαθώ να θυμηθώ τι άλλο μου είχε πει κατά καιρούς μπας και ήταν προφήτης, αλλά το μόνο που θυμάμαι είναι οι περιγραφές για το [παραλίγο] σεξ με την πουτάνα.
~ο βασικός αυτή τη στιγμή είναι 48 σάντουιτς με παστράμι [δεν σου φτανει ούτε καν για δύο ολόκληρα την ημέρα].