Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

παιχνίδια


~κάπου στον κολωνό, εκεί που στη λένορμαν βρίσκεις ένα κομμωτήριο όπου τα πάντα είναι κόκκινα [ακόμα και η πινακίδα στο δρόμο που γράφει την οδό], ακριβώς πριν φτάσεις στο κτίριο του πρώην καπνεργοστάσιου που τώρα είναι βιβλιοθήκη, στρίβεις αριστερά και προχωράς προς τα τζάμπο. αν είσαι προσεκτικός, στο δεξί σου χέρι, βρίσκεις αυτή την βιτρίνα που μοιάζει με τάφο παιχνιδιών. ακόμα και η γραμματοσειρά της πινακίδας θυμίζει φακελλάκι με κόλλυβα. παρόλο που μια ξεκάρφωτη βιτρίνα με λούτρινα παιχνίδια στη γωνία ενός δρόμου δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο ως εικόνα, σίγουρα δεν θα σου περνούσε ποτέ απ' το μυαλό το στόρι που κρύβεται πίσω της.
μιλάμε για την πιο πετυχημένη βιοτεχνία λούτρινων παιχνιδιών στην ελλάδα, ιστορική και με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. για την ακρίβεια, ήταν η δεύτερη πιο μεγάλη επιχείρηση λούτρινων παιχνιδιών στην ευρώπη, η οποία τροφοδοτούσε με παιχνίδια όλα τα παιχνιδάδικα στην ελλάδα, μεγάλα και μικρά. εκατομμύρια λούτρινα παιχνίδια από το τέλος των '60s έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, όλα χειροποίητα, ραμμένα ένα ένα στο χέρι, και made in greece. η κυρία βούλα που τα σχεδίασε είναι αυτοδίδακτη και ξεκίνησε σχεδιάζοντας και φτιάχνοντας στο χέρι ξύλινα έπιπλα για κουκλόσπιτα. από πολύ μικρή. αν δεν ήταν στην ελλάδα, θα είχε βραβευτεί για την προσφορά της [θα μου πεις, από ποιον; περισσεύουν εδώ βραβεία για την κυρία βούλα;].
σίγουρα δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι των '70s, των '80s και των '90s που να μην έχει ένα τουλάχιστον απ' τα ζώα που έχει φτιάξει, έστω και χωρίς να γνωρίζει το δημιουργό τους. στο μινιόν και στους λαμπρόπουλους έδιναν εκατομμύρια κομμάτια κάθε χριστούγεννα και πάσχα, μαγαζιά παιχνιδιών από το εξωτερικό τους έκαναν ειδικές παραγγελίες, το σήμα τους [που μοιάζει με τον fantastic mr. fox] ταξίδεψε σε κάθε χώρα του κόσμου, έφτιαχναν τη μασκότ για τα κλαμπ της νίνα χάγκεν στη γερμανία κι άλλα πολλά που σήμερα ακούγονται αρκετά απίστευτα. η τελευταία της δημιουργία ήταν το τεράστιο αρκουδάκι των γκούντις. μετά ήρθαν τα κινέζικα και γάμησαν την πιάτσα. ήρθαν και τα τζάμπο που γέμισαν με κινέζικα επειδή είναι πιο φτηνά, κι ας είναι άθλιας ποιότητας. [η ειρωνία είναι ότι από εκεί που βρίσκεται η βιτρίνα βλέπεις φάτσα την ταμπέλα ''τζάμπο'' στο τέλος του δρόμου].
τέλος πάντων, η κυρία βούλα μπορεί να πέρασε πολλές περιπέτειες με την υγεία της και να σταμάτησε για λίγο, αλλά δεν άφησε μια αρρώστια να τη νικήσει, συνεχίζει να φτιάχνει παιχνίδια για όποιον τα παραγγείλει, ακόμα κι αν είναι πρατήρια βενζίνης που τα δίνουν για δώρο στους πελάτες τους...
[ολόκληρη η ιστορία στο ough!]
~προσπάθησα να κρατηθώ και να μην το σχολιάσω, αλλά δες εδώ πώς λέγεται αυτό το παιχνιδάκι που κάνει σαπουνόφουσκες και μετά πρόσεξε το σχήμα της σαπουνόφουσκας που σχηματίζεται [οριζοντίως].
~κι ένα τραγουδάκι για την κυρία βούλα.