Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

απ’ το playlist των κινητών της ερήμου


~το 2010, και έχοντας επιστρέψει από ένα μεγάλο ταξίδι στο μάλι και την μαυριτανία, ο κρις κίρκλεϊ παρουσίασε μια συλλογή με τίτλο «music from saharan cellphones», η οποία περιείχε τραγούδια που μάζεψε στο δρόμο, από τα κινητά τηλέφωνα των ντόπιων στην πόλη κιντάλ, στο βόρειο μάλι. στο πιο μεγάλο μέρος της δυτικής αφρικής τα κινητά χρησιμοποιούνται σαν συσκευές multimedia: σε αυτά δεν αποθηκεύεται απλά μουσική, τους βάζουν ηχεία και λειτουργούν σαν φορητές πηγές ήχου, μεταφέρονται αρχεία και οι άνθρωποι τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους μέσω bluetooth και «ανεπίσημων» ασύρματων δικτύων. τα περισσότερα κομμάτια [που είναι τρομερά δημοφιλή στην περιοχή, από την abidjan μέχρι την bamako και την αλγερία], κυκλοφορούν μόνο με αυτόν τον τρόπο και είναι φτιαγμένα κυρίως από μουσικούς στο σπίτι τους με απλά προγράμματα [fruit loops, φτηνά synth], ενώ δεν υπάρχουν σε καμία άλλη μορφή πέρα από τα mp3. δεν τα εμπορεύεται και δεν τα κυκλοφορεί κανείς. η mississippi records μάζεψε κάποια απ’ αυτά [από χιπ χοπ της ερήμου, μέχρι κιθαριστικά ερωτικά χιτ και λιγωτικά diy με autotune] και τα κυκλοφόρησε σε μια κασέτα που περιέχει μερικούς από τους πιο αντιπροσωπευτικούς νέους «ποπ» ήχους γύρω απ’ τη σαχάρα.
λίγο πριν τελειώσει το 2011, τα συγκεκριμένα κομμάτια απόκτησαν και ρεμίξ από παραγωγούς και μουσικούς από διαφορετικές εθνικότητες και background, που τα πείραξαν με τον δικό τους τρόπο, κάποια πολύ πετυχημένα, κάποια όχι και τόσο.
η αυθεντική συλλογή-κασέτα είναι εδώ. κι αυτά είναι τα ρεμίξ [αν βάλεις 0 στην τιμή κατεβαίνουν δωρεάν].
~αυτός που ξεχωρίζει στην πρώτη κασέτα [έχει βγει και δεύτερη] είναι ο νεαρός mdou [μ-ντό] moctar απ' το abalak της νιγηρίας [αυτός στη φωτο] που πριν από καναδυο χρόνια πήγε στο σοκότο για να ηχογραφήσει το πρώτο άλμπουμ του. το αποτέλεσμα ήταν 8 τραγούδια με ακουστική κιθάρα και autotune, τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ επίσημα, αλλά εξαπλώθηκαν μέσω κινητών σε ολόκληρη τη δυτική αφρική και το ''tahoultine'' [που σημαίνει "γκόμενα"] έγινε τεράστιο χιτ των νεαρών τουαρέγκ. το ''tahoultine'' υπάρχει στην παραπάνω κασέτα σαν "niger-autotune", ενώ η πειραγμένη βέρσιον του απ' τον gulls είναι το δεύτερο κομμάτι στο άλμπουμ με τα ρεμίξ. πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε 7ιντσο με τις δυο εκτελέσεις.
είναι από τα πιο όμορφα τραγούδια που έχω ακούσει τελευταία.