Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

φτου, σκόρδοδεν ξέρω αν η εμπειρία του les blank τα πρώτα χρόνια της καριέρας του με τα πρόμο ταινιάκια που έφτιαχνε για μια εταιρία που πουλούσε νωπά κοτόπουλα, και άλλη μία που παρασκεύαζε κουλουράκια, έπαιξε κάποιο ρόλο για την αδυναμία που έδειξε στη συνέχεια για τα ντοκιμαντέρ φαγητού. σημασία έχει ότι σε όλη την φιλμογραφία του, έχει καταγράψει την παρασκευή φαγητών σε εκατοντάδες μέτρα φιλμ και πάντα είχε μια συμπάθεια για τη γαστρονομία.
ακόμα και στην πιο γνωστή -και καλύτερη- ταινία του, «burden of dreams», το ντοκιμαντέρ που έφτιαξε για τα γυρίσματα του «fitzcarraldo» του werner herzog στις ζούγκλες του περού, παρακολουθούσε με την κάμερα τις γυναίκες ιθαγενείς του αμαζονίου την ώρα που προετοίμαζαν τα φαγητά και το αλκοολούχο ποτό από γιούκα [και είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνές της ταινίας].
το 1980, και αφού είχε καταγράψει τον herzog να τρώει το παπούτσι του στη μικρού μήκους ταινία «werner herzog eats his shoe» [ο οποίος herzog είχε βάλει στοίχημα με τον errol morris], γύρισε ένα από τα πιο πρωτότυπα ντοκιμαντέρ του. το «garlic is as good as ten mothers» είναι ένας ύμνος στο σκόρδο και στην γαστρονομική χρήση του και μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, που το 2004 έγινε το τρίτο μόλις ντοκιμαντέρ που επέλεξαν από τη «βιβλιοθήκη του κογκρέσου» για να διασωθεί στο αρχείο τους ως «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντικό».
το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του gilroy garlic festival στην ομώνυμη περιοχή της καλιφόρνιας και σε διάφορα άλλα μέρη της που λατρεύουν το σκόρδο, δείχνει πώς να το μεταχειριστείς για να σου προσφέρει το μέγιστο της απόλαυσης, πώς να το καθαρίσεις, πώς να το κόψεις [και να το ψιλοκόψεις], πώς φτιάχνεται το αλάτι σκόρδου, πώς να το χρησιμοποιήσεις για κάθε πρώτη ύλη [κρέας, καλαμάρι, λουκάνικα], με αποκορύφωμα την εκτέλεση μιας μοναδικής συνταγής που σου διαλύει τους σιελογόνους αδένες: γουρουνόπουλο ψητό, γεμιστό με χούφτες ψιλοκομμένου σκόρδου. στο κείμενο που συνοδεύει το τρέιλερ της ταινίας στο youtube λέει μόνο αυτά: «this is les blank's (
www.lesblank.com) most gastronomically obsessional film portrait yet. an exhaustive, lip-smacking foray into the history, consumption, cultivation, and culinary and curative powers of allium sativum, the film lingers in the disparate kitchens of chez panisse and flint's bar-b-que in berkeley, and truckee's paradise for lovers of the stinking rose, la vieille maison. there's a piquant stop at the first gilroy garlic festival, pertinent asides by werner "i'll eat my shoe" herzog, and performances of cajun, french provincial, flamenco, swiss, italian, moroccan and mexican music».
[ο τίτλος της ταινίας είναι μια πιο σύντομη version της παροιμίας "garlic is as good as ten mothers... for keeping the girls away."]
μπορείς να κατεβάσεις την ταινία από εδώ.