Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

σκατά


"η πιο κρίσιμη βραδιά μετά τον πόλεμο", "το κρισιμότερο 24ωρο της μεταπολίτευσης", στάση πληρωμών, ''η ελλάδα λίγο πριν το τέλος'' και πούτσες μπλε.
πεινάς; το μενού της ημέρας έχει μικρά κομματάκια σκατού. ήταν το ίδιο με χθες και θα είναι το ίδιο με αύριο. αν εσύ ή οι γείτονές σου δεν έχετε τουαλέτα, και περιττώματα βρίσκονται γύρω απ’ το σπίτι σου ή το χωριό σου, τότε μικροσκοπικά κομματάκια σκατού υπάρχουν κολλημένα στα πόδια σου, στο στόμα σου, στα δάχτυλα και τα μαλλιά σου. πολύ πιθανόν να μην μπορείς να τα γευτείς, να τα μυρίσεις ή να τα δεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα τρως και δεν τα πίνεις για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. οι άνθρωποι χωρίς αποχέτευση χωνεύουν περίπου δέκα γραμμάρια σκατού την ημέρα. είναι αναπόφευκτο και απλό: ένα παιδί χέζει απ’ έξω, δεν υπάρχει νερό κι σαπούνι και τα δάχτυλά του χώνονται στο μπολ με το ρύζι που θα φάει όλη η οικογένεια. ένας σκύλος περνάει αμέριμνος απ’ το θάμνο που μόλις έχει χέσει ο γείτονάς σου και μεταφέρει κομματάκια σκατού με τις πατούσες του μέσα στο σπίτι. σκυλιά, αρουραίοι, γουρούνια, κότες, παιδιά, ενήλικες: το σκατό δεν είναι εκλεκτικό. μπορεί να κολλήσει παντού και να μεταφερθεί με οτιδήποτε. οτιδήποτε με πόδια και δάχτυλα μπορεί να μεταφέρει κομματάκια σκατού στο νερό που πίνεις και το φαγητό που τρως. καλή όρεξη.
η διάρροια που προκαλούν τα μικρόβια, οι ιοί και τα βακτήρια που μεταφέρονται με τα σκατά σκοτώνει ένα παιδί κάθε 15 δευτερόλεπτα. σκοτώνει περισσότερα παιδιά απ’ όσα η ελονοσία, το aids και η φυματίωση μαζί [υπολόγισε: είναι σαν να συγκρούεται ένα τζετ γεμάτο πιτσιρίκια κάθε δύο ώρες, καθημερινά].
κι αν νομίζεις ότι τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τριτοκοσμικούς και ανθρώπους χωρίς αποχέτευση, να θυμάσαι ότι κάθε φορά που πατάς το καζανάκι μικροσκοπικές σταγόνες νερού εκτινάσσονται μέχρι και 1,8 μέτρα, ψεκάζοντας το χώρο με σταγονίδια σκατού. οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την οδοντόβουρτσά τους πάνω απ’ το νιπτήρα ξεσκέπαστη, εκτεθειμένη σε δεκάδες τέτοια σταγονίδια μία, δύο και τρεις φορές τη ημέρα. υπολόγισε πόσα κομματάκια σκατού βάζεις στο στόμα σου μόνο απ’ την οδοντόβουρτσα [χωρίς να μετρήσεις πόσα κουβαλάς στα χέρια, τα πόδια και τα ρούχα]. εάν δεν έχεις μπάνιο μισό στρέμμα, κλείσε το καπάκι της τουαλέτας την επόμενη φορά που θα τραβήξεις το καζανάκι. ή βάλε κάπου αλλού την οδοντόβουρτσα.
α, και πλύνε πολύ καλά τα χέρια με σαπούνι πριν βγεις.
[''shit: a survival guide'' του colors].
τσίμπα κι αυτό [τα remix στα κομμάτια απ' το ''if'' του bill ryder-jones από belbury poly, moon wiring club και leyland kirby]