Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

τρύπεςστην οδό ψαρομηλίγκου στον κεραμεικό, ακριβώς πίσω απ' την πειραιώς και με θέα στην αρχαία αγορά [εκεί που βρίσκονται τα πολυτελή κτίρια του υπουργείου πολιτισμού, τα οποία όλοι έχουν την απορία τι ακριβώς στεγάζουν -μιλάω για εμάς τους άσχετους με τον πολιτισμό, όχι τους διανοούμενους], υπάρχει μια τρύπα τεράστια, ακριβώς μόλις στρίψεις απ' την σαλαμίνος.
η τρύπα αυτή -που φαίνεται στη μεγάλη φωτο- αυτή τη στιγμή είναι σκεπασμένη με ένα κομμάτι ξύλο, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει καταπιεί ποδήλατα, μηχανάκια και τους πίσω τροχούς από αυτοκίνητα οδηγών που παίρνουν κλειστή την στροφή.
μόνοι αυτόπτεις μάρτυρες είναι τα αρχαία, τα οποία ως γνωστόν είναι μουγκά.
λίγο πιο πέρα, κι εκεί που η ψαρομηλίγκου συναντάει την αγίων ασωμάτων, υπάρχει άλλη μία, το ίδιο τεράστια, σκεπασμένη με τα κάγκελα μιας παιδικής κούνιας. αν πας να παρκάρεις νύχτα το αυτοκίνητο κι είσαι λίγο απρόσεκτος ή λίγο πιωμένος, θα χάσεις τον κόσμο απ' τα μάτια σου. αν είσαι λίγο πιωμένος καλά να πάθεις, δεν το ξέρεις ότι δεν οδηγάμε πιωμένοι; καλά να πάθεις κι αν είσαι λίγο απρόσεκτος. ας πρόσεχες.
anyway, να ξέρεις ότι στους δρόμους του κεραμεικού χρειάζεται μεγάλη προσοχή μέρα και νύχτα, είτε με μηχανάκι είσαι, είτε με ποδήλατο, ακόμα και με τα πόδια, επειδή έχει γεμίσει ο τόπος τρύπες. όχι μόνο στον κεραμεικό, οι τρύπες στους δρόμους της αθήνας όλο και πληθαίνουν, αλλά ειδικά εκεί το κακό έχει παραγίνει. κάνε μια βόλτα στον πεζόδρομο της σαλαμίνος και στις από κάτω παράλληλες τις πειραιώς και θα δεις [τι θα πάθεις].
εκεί που υπάρχουν τώρα τρύπες, κάποτε υπήρχαν μαντεμένιες σχάρες υπονόμων, καπάκια της δεή, του οτέ, της ευδάπ, όλα φτιαγμένα από καθαρό σίδερο που αν τον πουλήσεις παίρνεις καλό μεροκάματο [πάνω από 4,50 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το μέταλο που μαζεύουν οι σκράπερς απ' τα σκουπίδια τους δίνει 19 λεπτά. μιλάμε για τεράστια διαφορά, όσο κι αν κοψομεσιαστούν, αξίζει τον κόπο].
οι δήμοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, γιατί εκτός από τα καπάκια και τις σχάρες εξαφανίζονται κάγκελα από περιφράξεις σπιτιών, μπρούτζινα αγάλματα, στήλοι από φωτιστικά του δρόμου, ακόμα και δεξαμενές καυσίμων και ολόκληρα αυτοκίνητα. η ζημιά είναι τεράστια.
και πού είσαι ακόμα. [και μη χειρότερα...]
εδώ είναι το ρεπορτάζ.