Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

η σκύλα και τα μανταρίνια
~αυτή είναι η μάγγι, η πιο βολική σκύλα του κόσμου. όπου την βάλει το αφεντικό της στέκεται, στα τρία ή στα τέσσερα, σε σκάλες, σε δέντρα, σε αυτοκίνητα και τρένα, πάνω στο ψυγείο και πάνω στο κομοδίνο για μπιμπελό. η μάγγι είναι το πρότζεκτ στο tumblr του seth newell, ο οποίος είναι σίγουρα αμερικάνος [μόνο οι αμερικάνοι κάνουν τέτοια], παρόλο που λέει ότι είναι απ' το μπέρμινχαμ.
~μια εύκολη μαρμελάδα μανταρίνι-σαγκουίνι που τη φτιάχνεις σε λιγότερο χρόνο απ' όσο διαρκεί το suitable for framing των three dog night.
ξύσμα από 6 μανταρίνια
τη σάρκα από τα 6 μανταρίνια [χωρίς τα σπόρια]

τη σάρκα από 3 σαγκουίνια [χωρίς τα σπόρια]
2-3 κούπες ζάχαρη [εξαρτάται από το πόσο γλυκιά θέλουμε τη μαρμελάδα]
τρίβουμε ελαφρά τα μανταρίνια να πάρουμε όλο το ξύσμα τους, προσέχοντας να μην φτάσει στο άσπρο μέρος. μετά τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα σπόρια. καθαρίζουμε τα τρία σαγκουίνια πολύ προσεκτικά να μην μείνει άσπρο πάνω στη σάρκα, τα κόβουμε στη μέση και πετάμε τα σπόρια. λιώνουμε στο μπλέντερ τη σάρκα του μανταρινιού και του σαγκουινιού, μαζί με το ξύσμα σε δύο-τρεις δόσεις και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
βάζουμε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά, σκέτη, και την αφήνουμε να λιώσει και να σκουρήνει αρκετά, ανακατεύοντας συνεχώς.
όταν είναι έτοιμη η καραμέλα [προσοχή, να μην καεί] ρίχνουμε μέσα τα λιωμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά [μέχρι να διαλυθεί η καραμέλα που σχηματίστηκε]. αφήνουμε τα φρούτα να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
δεν χρειάζεται να είναι πολύ πηχτή, όταν κρυώσει «δένει» μόνη της.
διατηρείται για 5-6 μέρες [αλλά δεν πρόκειται να μείνει πιο πολύ, έτσι κι αλλιώς].
[shit, βασιλόπιτα για μεθύστακες, ο μαύρος και το καροτσάκι, lean back, λαβ]