Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

σταρ και σούπερσταρ


τη ζημιά μου την έκανε ο μοσχάς που μου έδειξε το βίντεο «i like you i like you i love you» και με κόλλησε το μικρόβιο superstar and star.
αφού είδα στη σειρά όλα τα βίντεο που έχει ανεβάσει στο youtube, κατέβασα όσα κομμάτια του βρήκα, όλα σε άθλια ποιότητα και από κακές ηχογραφήσεις, που ακούγονται λες και ο άριελ πινκ του doldrums διασκευάζει τζαμαϊκανές επιτυχίες.
ο neville lawrence (ο «star») ήταν γνωστή φιγούρα των μεταμεσονύκτιων διαφημίσεων στην τηλεόραση της ομάχα, στην περιοχή της νεμπράσκα, αλλά την καριέρα του την ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, στα τέλη των ’80s στη νέα υόρκη, όταν έπαιζε –όπως ισχυρίζεται σε μέρη όπως το the arc και στο samy hotel [στο τελευταίο μοιράστηκε μια φορά τη σκηνή με τον snoop dog]. o star είναι μετανάστης απ’ την τρινιντάντ και στις αρχές των ’80s βρέθηκε στον υπόγειο της νέας υόρκης να κάνει περφόρμανς, ντυμένος με τα περίεργα κουστούμια που φτιάχνει μόνος του. εκεί μια μέρα την έπεσε στην ann, μια τουρίστρια απ’ τη νότια ντακότα. της ζήτησε να βγουν, κι αυτή ζαλισμένη απ’ το πολύχρωμο κουστούμι δέχτηκε. εικοσιτόσα χρόνια αργότερα ζουν μαζί στην ομάχα κι έχουν μια κόρη [το κουστούμι πρέπει να ήταν και γαμώ τα κουστούμια].
ο star από τότε γράφει μουσική που είναι μοναδική. πραγματικά μοναδική. ακούγεται σαν να έχεις βάλεις τον άριελ πινκ σε πιο αργές στροφές και να του έχεις προσθέσει ρέγγε ρυθμούς, ο ίδιος λέει ότι παίζει «ένα μίγμα από ποπ και σόουλ με άρωμα καραϊβικής και ένα μήνυμα: τη ζωή αξίζει να τη ζεις. η μουσική του superstar επιβεβαιώνει την πίστη του στην πειθαρχεία, την ανεκτικότητα, το σεβασμό και την ειρήνη. υπνωτίσου από τους υποβλητικούς ήχους του superstar –τη θετική μουσική για τη ζωή».
η μουσική του star & superstar in μπορεί να μην είναι ποπ, αλλά είναι όπως ακριβώς την περιγράφει: επιβλητική και υπνωτική, με επαναλαμβανόμενες φράσεις που σου βιδώνονται στον εγκέφαλο και μπιτ που παίζουν ξανά και ξανά σε λούπες όπως στα πρώιμα ραπ κομμάτια και κάνουν τα τραγούδια του να μοιάζουν με σόουλ μάντρα [πολλά μάντρα, μάντρες].
για να καταλάβεις το μεγαλείο του πρέπει να τσεκάρεις τα βίντεο που έχει ανεβάσει στο youtube. εδώ είναι τρία κομμάτια του. έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 20 άλμπουμ ως superstar & star in, όλα με τον ίδιο τίτλο [ομώνυμα]. το στόρι από εδώ.