Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

άντε γαμήσου 2011


σε μια από τις χειρότερες χρονιές που μπορώ να θυμηθώ -για πολλούς και διάφορους λόγους- υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που σε κάνουν να χαμογελάς και να βλέπεις λίγο πιο γκρίζα τη μαυρίλα.
δεν είναι ιστορίες μόνο μακρινές, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων δίπλα σου που την παλεύουν μια χαρά και με λίγα, ακόμα και χωρίς λεφτά, οι οποίοι σου δίνουν κουράγιο και κάνουν τη ζωή λίγο πιο όμορφη. επίσης, όσο περνάει ο καιρός και ζορίζουν τα πράγματα καταλαβαίνεις ότι όταν έρθει η ώρα να πετάξεις, βρίσκεις ένα σωρό άχρηστα και περιττά που δεν σου ήταν ποτέ απαραίτητα στην ουσία. μια χαρά ζεις και με λίγα. και με ακόμα λιγότερα, ακόμα καλύτερα.
αυτά είναι τα άλμπουμ που άκουσα περισσότερο το 2011, αλλά πριν απ' τη λίστα, ορίστε η ιστορία του μανσούρ από την κένυα που έφτιαξε ένα ολόκληρο πλοίο από πλαστικά μπουκάλια που βρήκε στα σκουπίδια:
για περισσότερα από χίλια χρόνια το λιμάνι της λαμού στην κένυα ήταν κέντρο εμπορίου. τα πλοία που αγκυροβολούσαν έφευγαν φορτωμένα με ελεφαντόδοντο, ξυλεία από μαγκρόβιες και σκλάβους. μετά, πριν από έναν αιώνα, το παλιό εμπόριο άρχισε να παρακμάζει, μέχρι που βαθμιαία αντικαταστάθηκε από έναν καινούργιο: τον τουρισμό.
μεγαλώνοντας στη λαμού ο μανσούρ, τώρα 31, έβλεπε τους επισκέπτες να φτάνουν με λεφτά και να αφήνουν πίσω τους σκουπίδια. μια μέρα, μετά από καιρό, κοίταξε τα πεταμένα πλαστικά κατά μήκος της ακτογραμμής και του ήρθε επιφοίτηση: συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να φτιάξει με αυτά κάτι που χρειάζονταν όλοι στη λαμούρ: μπορούσε να κατασκευάσει ένα πλοίο. «το όνειρο ήρθε απ’ τον θεό», λέει, «αυτό δεν το έμαθα στο σχολείο. το όνειρό μου έλεγε ‘πήγαινε και μάζεψε τα σκουπίδια που επιπλέουν’. και για τέσσερις μήνες τα συνέλεγα. τώρα είμαι ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε κάτι τέτοιο στην αφρική και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο: ένα πλαστικό πλοίο.
φτιάχνω το ‘century’ εδώ και δυόμισι χρόνια. είναι φτιαγμένο από πλαστικό, λάστιχα και καρφιά. έχει επίσης καμβά και χρησιμοποίησα πίσσα για να κλείσω τις τρύπες. το ονόμασα century επειδή τα λάστιχα και τα πλαστικά ζουν εκατό χρόνια στο νερό. αν βάλεις ξύλο και πλαστικό στο νερό, το ξύλο επιπλέει κατά 50% αλλά το πλαστικό επιπλέει κατά 100%. βάλε νερό σε ένα ξύλινο βάζο, μετά από μια εβδομάδα θα δεις να τρέχει νερό επειδή το ξύλο έχει από τη φύση του τρύπες.
όλοι μου έλεγαν ‘είσαι τρελός;’ κι όταν τους έλεγα ότι θα φτιάξω ένα πλοίο από πλαστικό μου έλεγαν ‘αποκλείεται, δεν υπάρχουν πλαστικά πλοία’, αλλά όταν άρχισα να το φτιάχνω έλεγαν ‘α, δεν μπάζει νερά, wow!’. τα παιδιά έρχονταν να το δουν και ακόμα και στο ραδιόφωνο έλεγαν ‘ω, χρησιμοποιεί σκουπίδια και επιπλέει μια χαρά, είναι θαύμα!’. τώρα πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται, ειδικά για το πώς το έφτιαξα με μπουκάλια. μπορείς να φτιάξεις ένα παράθυρο, μια πόρτα, ακόμα κι ένα τραπέζι μ’ αυτόν τον τρόπο. ακόμα κι ο υπουργός περιβάλλοντος ενδιαφέρθηκε.
άρχισα με το διάδρομο και μετά έφτιαξα ένα μέρος για να μπορώ να κοιμηθώ. υπάρχει ακόμη τουαλέτα, ένα μέρος που μπορείς να χαλαρώνεις και να τρως κι ένα έξτρα δωμάτιο για τον καπετάνιο.
λένε διάφοροι ότι είναι μέρος του πλοίου, αλλά δεν το μοιράζομαι με κανέναν. δουλεύω ολομόναχος. τρεις μέρες την εβδομάδα ψάχνω για χρήματα επειδή έχω γυναίκα και μωρό παιδί. ο πατέρας μου ήταν θαλασσινός, αρχιμηχανικός, αλλά πέθανε όταν ήμουν εννιά. ο παππούς μου ήταν καπετάνιος στα πρώτα φεριμπότ της κένυας.
με φωνάζουν καπετάν-σκουπίδια αλλά δεν αισθάνομαι άσχημα επειδή ξέρω τι κάνω. ξέρω ότι αυτό που κάνω είναι τέλειο. το century δεν θα βυθιστεί ποτέ».
χωρίς πραγματική σειρά:
death grips-exmilitary
monster rally-coral
larry gus-24 beats (july '11)
dirty beaches-badlands
ras g & the alkebulan space program-space base is the place
pinch & shackleton-pinch & shackleton
the caretaker-an empty bliss beyond this world
the weeknd-house of balloons
victim of society-victim of society tape
john maus-we must become the pitiless censors of ourselves
king elephant-king elephant
shabazz palaces-black up
zomby-dedication
spaced cowboy-psych hop blues no. 2
machinedrum-room(s)
dj rashad-just a taste vol. 1
balam acab-wander/wonder
cults-cults
kuedo-severant
eola-deo gracias
tim hecker-ravedeath, 1972
james blake-james blake
peaking lights-936
washed out-within & without
άγγελος κυρίου-ξεδίψασε από την αναγνώριση
acid baby jesus-acid baby jesus
baby guru-baby guru
hana-hana
chilly gonzales-the unspeakable
sun of nothing-the guilt of feeling alive
και του χρόνου καλύτερα. για όλους.