Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

κατούρα να φύγουμε


ο silvio de gracia -ο οποίος είναι αργεντινός καλλιτέχνης που συμμετέχει στην τρίτη μπιενάλε της θεσσαλονίκης [μέχρι τις 24.9]- βρέθηκε προχθές στους δρόμους της αθήνας για να κάνει ό,τι κάνει τα τελευταία χρόνια σε πόλεις όλου του κόσμου: φοράει κουκούλα, παίρνει αγκαλιά έναν ουρητήρα και περιφέρεται σε αναγνωρίσιμα σημεία της κάθε πόλης. η περφόρμανς καταγράφεται σε βίντεο και φωτογραφίες και αποτελεί μέρος του πρότζεκτ του που τρέχει εδώ και καιρό.
στην αθήνα η εικόνα ενός μαυροφορεμένου κουκουλοφόρου που περπατούσε στη μέση του δρόμου με έναν πορτοκαλί ουρητήρα δεν φάνηκε να προκαλεί εντύπωση σε κανένα, τουλάχιστον στους έλληνες περαστικούς, που προφανώς έχουν εξοικειωθεί για τα καλά με την εικόνα του κουκουλοφόρου. οι μόνοι που κοιτούσαν με περιέργεια ήταν οι τουρίστες. όσο για τον ουρητήρα, μάλλον κανείς δεν τον πρόσεξε, ή και να τον πρόσεξε, δεν έδειξε να απορεί ή να ξαφνιάζεται. οι μόνοι που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν οι χασάπηδες της κρεαταγοράς, οι οποίοι στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί, αλλά μόλις άρχισε η φωτογράφιση έκαναν ουρά για να φωτογραφηθούν μαζί του. ο ένας και μοναδικός που ήταν άγριος και επιθετικός στην αρχή και άρχισε να τον βρίζει, όταν του ζήτησε να φωτογραφηθούν μαζί μόνο που δεν χοροπήδησε απ' τη χαρά του.
το καλύτερο σημείο στην κρεαταγορά ήταν ένας ηλικιωμένος που πουλούσε σκόρδα, παλιός ναυτικός, με μεγάλη όρεξη να μιλήσει [σε δέκα λεπτά μου είπε όλο το στόρι της ζωής του], ο οποίος "είχε κάνει έξι μήνες στο μπουένο-άιρς" και ήθελε να βγει στην κάμερα, αλλά ήταν αδύνατο να συνενοηθεί με τον σίλβιο, οπότε εγκατέλειψε την προσπάθεια.
στο σίλβιο η αθήνα θύμισε το μπουένος άιρες πριν από δεκαπέντε χρόνια, γεμάτη άστεγους και ζητιάνους και με τον κόσμο σε κατάσταση αναμονής, χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει. και με άθλια μοντέρνα τέχνη [τουλάχιστον στους δρόμους της πόλης]. η τελευταία στάση ήταν η ομόνοια, κοίταξε γύρω του, έψαξε για κάποιο σημείο που θα μπορούσε να σταθεί για να έχει ωραίο φόντο και αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να αποχαιρετιστούμε [δεν βρήκε κανένα].
[ο σίλβιο ήρθε στην αθήνα για να δείξει το βίντεό του στο hyper body, urban disturbance του bios, το οποίο του οργάνωσε τη φωτογράφιση και την βιντεοσκόπηση σε αναγνωρίσιμα σημεία του κέντρου].
βρε τι μάγκας...