Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ολίβια


~άχρηστη πληροφορία νο 1: η ολίβια χάσεϊ ήταν 15 χρονών όταν έπαιξε την ιουλιέτα στην ταινία του τζεφιρέλι το 1968, τον μόνο κινηματογραφικό ρόλο στην καριέρα της που είναι άξιος λόγου. λίγο πριν απ' αυτόν είχε παίξει την τζένη δίπλα στην βανέσα ρεντγκρέιβ στο θεατρικό ''the prime of miss jean brodie'', ενώ στα 16 της γύρισε άλλη μια ταινία που έχει κάποιο ιστορικό ενδιαφέρον, ''το all the right noises'' του gerry o' hara. εκεί είναι ίδια ακριβώς με την ιουλιέτα, με μαλλί καπουλέτων αλλά με ρούχα του '69. και τη λένε βαλ.
η έφηβη βαλ που παίζει σε ένα μιούζικαλ με ανυπόφορα τραγούδια τα φτιάχνει με έναν παντρεμένο με παιδιά που της ρίχνει μια εικοσαετία και ζουν το πιο βαρετό ειδύλλιο όλων των εποχών [αυτός κάνει σεξ με την 16χρονη κρυφά και μετά πάει και κάνει στα φανερά και με τη γυναίκα του -μάλλον επειδή στο λονδίνο του '68 δεν υπήρχε τόσο καυσαέριο]. ενώ ζουν τον χλιαρό έρωτά τους καναδυο σαββατοκύριακα και η βαλ μένει έγκυος, αυτός γυρνάει στο στεφάνι του και η βαλ τον αποχωρίζεται σχεδόν με χαρά [ο πιο ψυχρός αποχωρισμός στην ιστορία του σινεμά;], ούτε υστερίες, ούτε φωνές, ούτε κλάματα, τόσο british που σου 'ρχεται να την πλακώσεις στις κλωτσιές [κι αυτόν να τον σκοτώσεις]. α, και για να είναι πιο χάπι το χαπι-εντ, λίγο πριν αποχαιρετιστούν κόσμια, αυτή του ανακοινώνει ότι η εγκυμοσύνη ήταν τελικά ανεμογκάστρι.
η ταινία είχε provocative tagline -λέει- στην εποχή της ''is 15 1/2 too young for a girl? is one wife enough for one man?''. σήμερα είναι εντελώς ξεπερασμένη.
η επόμενη πετυχημένη εμφάνιση της ολίβιας ήταν στο ρόλο της παναγίας το '77 [και κάθε πάσχα εδώ και 34 χρόνια]. ήταν 24 χρονών. από τότε δεν σταύρωσε ρόλο της προκοπής.
το καλύτερο απ' όσα περιέχει το dvd της bfi είναι μια συνέντευξη που είχαν δώσει μαζί με τον leonard whiting [τον ρωμαίο], τότε που γινόταν χαμός με τη δημοσιότητα της ταινίας, το 67, όταν αυτή ήταν 15 κι αυτός 17. δυο παιδιά που απαντούν στις ερωτήσεις του bernard braden παίζοντας μεταξύ τους και ονειρεύονται το μέλλον τους, ακριβώς την στιγμή που είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα. απ' όσες επιθυμίες εκφράζονται για την πορεία της καριέρας τους δεν εκπληρώθηκε καμία. επίσης, οι 330 συνεντεύξεις που μαγνητοσκόπησε ο braden για το ''now and then'' δεν μεταδόηκαν ποτέ...
~άχρηστη πληροφορία νο 2: ο leonard whiting δεν έκανε ούτε μία ταινία της προκοπής μετά τον ρωμαίο και την ιουλιέτα, αλλά το 1976 έκανε φωνητικά σε αυτό το τραγούδι των alan parsons project, απ' το ''tales of mystery and imagination'' [το οποίο ποτέ δεν μ' άρεσε].