Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

meet the greeks
η πρώτη φορά που είδα τις χάρτινες φιγούρες της σειράς meet the greeks ήταν στην βιτρίνα ενός μαγαζιού στην καλλιδρομίου. δεν ήξερα τι ακριβώς είναι, ούτε πώς ακριβώς να τις ψάξω στο ίντερνετ, είχα βρει την ιδέα όμως έξυπνη και πολύ ενδιαφέρουσα. δηλαδή μέσα στα χάλια [και συνήθως ακριβά] σουβενίρ που πωλούνται στα πιο πολλά μουσεία ή στα μαγαζιά με τουριστικά είδη, ο χάρτινος κύκλωπας και το καμάκι [στις φωτο δεύτερης και τρίτης σειράς] ήταν ασύγκριτα προτιμότερα, -τουλάχιστον παίρνεις μαζί σου [ή στέλνεις σε φίλους και συγγενείς σαν κάρτα] κάτι καλόγουστο και με χιούμορ. αν είσαι ξένος. αν είσαι έλληνας, έχεις ένα διασκεδαστικό διακοσμητικό που φτιάχνεται πανεύκολα, είναι το πιο φτηνό design αντικείμενο που μπορεί να πετύχεις και είναι 100% ελληνικό. οι 8 φιγούρες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα [απόλλωνας, παπάς, ποσειδώνας, καμάκι, ηρακλής, κύκλωπας, εύζωνας και κρητικός] δανείζονται χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας, παραδοσιακές μορφές ή νεοελληνικά icons και τα μετατρέπουν σε τρισδιάστατες ποπ κατασκευές που φτιάχνονται σε 3 λεπτά. ο φάκελλος της κάθε φιγούρας περιέχει δυο χαρτονένια φύλλα flat packed με μέρη που αποκολλούνται εύκολα και συναρμολογούνται ακόμα ευκολότερα.
οι εμπνευστές και δημιουργοί του έξυπνου, καλόγουστου και εξαγώγιμου προϊόντος που ονομάζουν meet the greeks! είναι ο πέτρος δημόπουλος και ο τζον καρατζάς, συνεργάτες στην dkd studio και βραβευμένοι για τις δουλειές τους στην ελλάδα και στο εξωτερικό [για τον σχεδιασμό σειρών της apivita -της ελληνικής εταιρίας φυσικών καλλυντικών].
περισσότερα για το meet the greeks και τους δημιουργούς του στο iefimerida. τις φιγούρες μπορείς να τις βρεις στο αεροδρόμιο και στο χαρτοβασίλειον [κάνιγγος 31 και σολωμού, αθήνα], ενώ τους δημιουργούς και τη δουλειά τους μπορείς να βρεις εδώ.
για την ιστορία: η πιο δημοφιλής φιγούρα μέχρι τώρα είναι το καμάκι [με διαφορά], ενώ ετοιμάζονται νέες μορφές των δώδεκα θεών και ηρώων της αρχαιότητας για το μουσείο ακρόπολης.