Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

πυρετός


~οι έρωτες μιας ξανθιάς. στις 6 το πρωί, με 39 πυρετό και σε κατάσταση ''ονειρική'' [ανατριχίλες και μουδιασμένες αισθήσεις, κάτι μεταξύ νύστας και ζαλάδας] οι ερωτικές περιπέτειες της andula μου φάνηκαν απολαυστικές μέσα στο παραλήρημα. ακόμα και η τελική απογοήτευση και η ''προσγείωση'' στο θάλαμο με τις άλλες νεαρές εργάτριες ήταν διαφορετική με θολωμένο μυαλό, λιγότερο πικρή [οι καθαρές σκέψεις οδηγούν πάντα στα χειρότερα].
το loves of a blonde [ή a blonde in love όπως κυκλοφορεί τη δευτέρα σε dvd στην αγγλία] ξεκινάει με ένα ποπ μπιτλικό κομμάτι που τραγουδάει μία από τις νεαρές εργάτριες που συγκατοικούν με την andula στο ''στρατώνα'' του εργοστασίου παπουτσιών και τελειώνει με ένα υπέροχο νανούρισμα, το οποίο θα μπορούσε να λέγεται και how can you fix a broken heart [σάουντρακ δυστυχώς δεν υπάρχει, κι αν υπήρξε ποτέ δεν είναι διαθέσιμο πουθενά].
fact: στην τσεχοσλοβακία του 1965 αντιστοιχούσαν 16 γυναίκες σε κάθε άντρα, οπότε για τις πιτσιρίκες της μικρής επαρχιακής πόλης zruc που δεν είχαν πρόσβαση στον αντρικό πληθυσμό, ο χορός που κανονισε ο επιστάτης του εργοστασίου ήταν μοναδική ευκαιρία για να ζευγαρώσουν. κανονίζουν να έρθουν φαντάροι από το γειτονικό στρατόπεδο για να τις συνοδέψουν, αλλά τελικά αυτοί που εμφανίστηκαν δεν ήταν συνομήλικά τους αγόρια, αλλά άντρες μέσης ηλικίας που είχαν κληθεί για μετεκπαίδευση. το πρώτο μέρος με τα περιστατικά στο χορό είναι κωμωδία, απ' αυτές όμως που σου φτιάχνουν τη διάθεση και χαμογελάς, ακόμα κι όταν οι καταστάσεις γίνονται άβολες -σε κάποια σκηνή οι τρεις φαντάροι που φλερτάρουν την andula και τις δυο κοπέλες που κάθονται μαζί της στέλνουν δώρο ένα μπουκάλι κρασί, ο σερβιτόρος κάνει λάθος και το πάει στο πίσω τραπέζι, οι τρεις καημένες ασχημούλες χαίρονται που επιτέλους κάποιος τις πρόσεξε και μόλις επιχειρούν να βάλουν κρασί στα ποτήρια για να τους χαιρετήσουν εμφανίζεται ο σερβιτόρος και τους αρπάζει το μπουκάλι απ' τα χέρια! η μία απ' αυτές φεύγει στο τέλος της βραδιάς μόνη, κλαίγοντας επειδή δεν τη χόρεψε κανείς, και ο επιστάτης φροντίζει να της βρει παρέα, έστω και για λίγο [το φαντάρο που έχει παρατήσει η andula για να φύγει με τον milda, το νεαρό πιανίστα].
η andula ακολουθεί τον milda στο δωμάτιό του κι αυτός την αποπλανεί, αφού πρώτα της υποσχεθεί ότι θα την πάρει μαζί του στην πράγα. η μικρή ανόητη τον πιστεύει, χωρίζει κακήν κακώς με τον πιτσιρικά που την αγαπάει [στο ξεκίνημα της ταινίας δείχνει στις φίλες της με περηφάνια το δαχτυλίδι που της έχει χαρίσει] και φεύγει με ωτοστόπ για την πράγα για να βρει τον πιανίστα.
το τρίτο και τελευταίο μέρος της ταινίας είναι και το πιο πικρό. η andula βλέπει τα όνειρά της να γκρεμίζονται και επιστρέφει στην βαρετή καθημερινότητά της. ο νεανικός ενθουσιασμός και η αφέλεια της ευκολόπιστης έφηβης καταλήγουν στην απογοήτευση τη στιγμή που κρυφακούει όσα λένε γι' αυτή οι γονείς του milda και τον ίδιο να αρνείται ότι την κάλεσε. μόλις τέλειωσε η ταινία έψαξα να βρω το σάουντρακ, κυρίως για το νανούρισμα του τέλους που μοιάζει λίγο με αυτό που ακουγόταν στο ''μωρό της ρόζμαρι'' [και πολύ με τη μελωδία που τραγουδάει η trish στο λεπτό 7.30 εδώ], αλλά το μόνο που βρήκα ήταν το τραγούδι της αρχής. κι αυτό από dvd rip.
~η επιστροφή των in trance 95: με καινούργιο άλμπουμ, μια συλλογή με τα πρώιμα tapes τους αλλά κυρίως με την εμφάνισή τους απόψε στις 10 στο bios, με την αρχική σύνθεση. ένα live που πολύ θα ήθελα να δω αν δεν ήμουν ακόμα τέζα απ' την ίωση. μαζί τους οι parallel worlds. με 5 ευρώ.