Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

ο κύκνος κι η πάπια


τις είδα τυχαία μαζί, δύο ταινίες του paul dano, του ασχημούλη πιτσιρικά του little miss sunshine και του there will be blood [και τραγουδιστή και κιθαρίστα των mook] που είναι απ' τους πιο συμπαθείς της γενιάς του. και καλός ηθοποιός.

~παρόλο που διαδραματίζεται στη νέα υόρκη, το the good heart είναι μια ''μικρή'' γαλλική ταινία γυρισμένη από έναν ισλανδό, τον dagur kári. μαζί με τον dano πρωταγωνιστεί ο σκωτσέζος brian cox, για δεύτερη φορά μαζί μετά το l.i.e.
το good heart δεν τα πήγε καλά ''στα ταμεία'', το περίεργο είναι ότι δεν τα πήγε καλά ούτε στις αμερικάνικες κριτικές, μάλλον επειδή ένας ευρωπαίος δεν δικαιούται να κάνει μια ταινία για τη νέα υόρκη και η εικόνα της παραείναι σκοτεινή και άχρωμη για τα γούστα των αμερικάνων. η ατμόσφαιρα είναι βαριά από την αρχή μέχρι το τέλος και η αισθητική της βορειοευρωπαϊκή, ψυχρή, όχι μόνο στους γυμνούς χώρους αλλά και στους χαρακτήρες που θυμίζουν αρκετά καουρισμάκι.
ο brian cox είναι ένας ιδιοκτήτης μπάρ που παθαίνει απανωτές καρδιακές προσβολές. ο paul dano είναι ένας νεαρός άστεγος που κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. γνωρίζονται σε γειτονικά κρεβάτια στο νοσοκομείο όπου έχουν μεταφερθεί και ο άρρωστος γέρος αποφασίζει να τον πάρει μαζί του ως μαθητευόμενο μπάρμαν που μια μέρα θα αναλάβει το μαγαζί του. του δίνει δίνει στέγη και φαγητό και αρχίζει σιγά σιγά να τον συμπαθεί, μέχρι που εμφανίζεται ξαφνικά η april, μια απολυμένη αεροσυνοδός την οποία ερωτεύεται ο πιτσιρικάς και την παντρεύεται. ο γέρος τη μισεί... στο μεταξύ, έχουν πάρει μια πάπια για να την φάνε τα χριστούγεννα η οποία στο τέλος τους τρώει.
το τέλος είναι όλα τα λεφτά, αν σκοπεύεις να τη δεις μην το κάνεις google...
~στο extra man o paul dano παίζει πάλι τον ''μαθητευόμενο'' στη νέα υόρκη, αυτή τη φορά για ζιγκολό δίπλα στον kevin klein, μόνο που η παραγωγή είναι αμερικάνικη και άρεσε περισσότερο στους κριτικούς. και έγινε και εμπορική επιτυχία. στο extra man είναι καθηγητής που του αρέσει να ντύνεται γυναικεία και ο ρόλος είναι πιο πολύ ''αμερικάνικος''. [το good heart μ' άρεσε πιο πολύ].
~στο ξεκίνημα του black swan βαρέθηκα τη ζωή μου αλλά μόλις περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά γίνεται συναρπαστικό. και κοίτα να δεις που η νάταλι πόρτμαν είναι καλή ηθοποιός, μέχρι τώρα μόνο με υποκοριστικά μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις [''μουνίτσα'']. εδώ τα δίνει όλα, μέχρι και μαλακία μπροστά στις κάμερες τραβάει για το όσκαρ. άξια.
~11.1.11 σήμερα. το ζήσαμε κι αυτό.
~αυτό το τραγούδι το έχω ακούσει περίπου 40 χιλιάδες φορές τις τελευταίες μέρες. και συνεχίζω να μετράω...