Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

o σωτήρης κοματσιούλης απόψε στο bios


~Το BIOS απόψε Σάββατο 11 Δεκεμβρίου παρουσιάζει τον Σωτήρη Κοματσιούλη, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις καλλιτεχνών της μουσικής εγχώριας σκηνής της δεκαετίας του ’70 σε μία σπάνια ζωντανή εμφάνιση [στις 10.20, με 10 ευρώ].
Μετά από χρόνια απουσίας από την ελληνική πραγματικότητα, ο Σωτήρης Κοματσιούλης επιστρέφει με έναν δίσκο με ακυκλοφόρητο υλικό που συμπεριλαμβάνει τα 2 singles του ‘Επιδρομή από τον Άρη’ και ‘Σαν τον άνεμο’ που είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή σε 7 ίντσα βινύλια και είχαν σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
Ο Σωτήρης Κοματσιούλης άρχισε την καριέρα του από πολύ μικρός, όταν έπαιζε κιθάρα στους Lovers, soul και ροκ γκρουπ της εποχής. Το 1971 έρχεται στην Αθήνα και γνωρίζει τους Sounds, όπου δεν αργεί να υπογράψει συμβόλαιο με την Music Box και κυκλοφορεί το Επιδρομή από τον Άρη που τον κάνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Το 1974 μετακομίζει στο Λονδίνο όπου γνωρίζει τον Robert Wyatt ο οποίος ενθουσιάζεται με τον συνδυασμό του μπουζουκιού με την ροκ και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει να ασχολείται με την μουσική. Ηχογραφεί κάποια καινούρια κομμάτια στην Matrix Recording Studios με αγγλικό στίχο, τα οποία πια υπογράφει ως Steve Gemos και δουλεύει εκεί για 2 χρόνια στο Diamonds, μαγαζί με ελληνικό πρόγραμμα, ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας. Στη συνέχεια γνωρίζει τους Third World και φεύγει μαζί τους στην Τζαμάικα όπου περνάει ένα διάστημα εκεί και ηχογραφεί κάποια κομμάτια.
Επιστρέφοντας στο Μάντσεστερ και έχοντας επηρεαστεί από τον reggae ήχο, γνωρίζει τους 10cc τους οποίους συνοδεύει τότε σε μία από τις περιοδείες τους.
Σε όλα αυτά τα χρόνια της περιπετειώδους και ενδιαφέρουσας πορείας του, ο Σωτήρης Κοματσιούλης έρχεται στην Ελλάδα λίγες φορές και οι σχέσεις του με τις δισκογραφικές εταιρείες εδώ δεν ευδοκιμούν μέχρι τον Μάιο του 2010 που κυκλοφορεί το lp Σαν τον άνεμο, που περιλαμβάνει 6 ακυκλοφόρητα τραγούδια και τις επιτυχίες του από την δεκαετία του 70, καθώς και τις ηχογραφήσεις που έκανε στην Αγγλία. Με έναν σύνθετο ήχο, που συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία, από το ψυχεδελικό ροκ, το μπουζούκι, την disco, ο
Σωτήρης Κοματσιούλης είναι ένας πραγματικά cult καλλιτέχνης που η αγάπη για την μουσική δεν περιορίστηκε από τον χώρο και τον χρόνο, έχοντας διανύσει 3 δεκαετίες κάνοντας μουσική με την προσωπική του σφραγίδα.
~το στόρι του σωτήρη κοματσιούλη είναι πραγματικά συγκλονιστικό. σε μια μαραθώνια καλοκαιρινή συνέντευξη μου έχει διηγηθεί όλη του τη ζωή, στη συνέχεια άδειασα το μαγνητοφωνάκι στον υπολογιστή της δουλειάς και οι ηχογραφήσεις εξαφανίστηκαν! η περιπέτεια των τριών mp3 που προέκυψαν -με υλικό ωρών- είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα με τον τρόπο που τον γνώρισα. είχα πιστέψει ότι τα έχασα, ετοιμαζόμουν να του το πω, αλλά πριν από λίγο τα ξαναβρήκα σε ένα αρχείο χωρίς τίτλο μαζί με ένα ιστορικό κομμάτι που μου είχε κάνει δώρο. στο κομμάτι τραγουδάει με τη μαρία βασιλείου [την ευδοκία της ταινίας], η οποία υπήρξε και γυναίκα του. ολόκληρο το στόρι και το κομμάτι τη δευτέρα... προς το παρόν, αυτό είναι ένα απ' τα δυο τραγούδια του πρώτου περίφημου single του:
επιδρομή από τον άρη