Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

αύγουστος


~σκηνή που επαναλαμβάνεται τον τελευταίο καιρό σαν deja vu: αγανακτισμένοι ταξιτζήδες αρχίζουν να στολίζουν πατόκορφα με κοσμητικά πρωθυπουργούς, υπουργούς και βουλευτές [τέως και νυν] ακριβώς τη στιγμή που το ταξί πλησιάζει το κτίριο της βουλής και να τους καταριούνται για το σημερινό χάλι. μετά μιλάνε για τη χαμένη σύνταξη της μάνας τους, ακούς, συμφωνείς και κουνάς το κεφάλι συγκαταβατικά, προσθέτοντας βρισιές και κατάρες. μέσα στο λιοπύρι μοιάζει με ιεροτελεστία που κρατάει μέχρι το τέλος της κούρσας, δηλαδή λίγα φορτισμένα λεπτά.
~ο νεαρός ταξιτζής χθες το απόγευμα ήταν εξαίρεση, είχε να λύσει σοβαρό αισθηματικό πρόβλημα και έτσι σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής [από αλεξάνδρας μέχρι το σταθμό ειρήνης] μάλωνε στο τηλέφωνο με μία έφη από το γύθειο. είναι απίστευτο το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας ερωτευμένος άντρας και πόσο γελοίος μπορεί να καταντήσει [για μια τσούλα που τον κεράτωσε και του ζητάει να χωρίσουν τηλεφωνικά, πάλι καλά που δεν του είχε στείλει sms]. επίσης, είναι αδιανόητα αυτά που μπορεί να συγχωρήσει και να ξεχάσει. μετά από σχεδόν είκοσι λεπτών φωνές και κλάματα και μπόλικο βρισίδι άρχισε να της μιλάει χαμηλόφωνα και με ύφος ικετευτικό και να της λέει "δεν με νοιάζει με πόσους πήγες ρε έφη, μπορώ να έρθω το σαββατοκύριακο να τα ξεκαθαρίσουμε, γίνεται να τα ξεχάσουμε όλα;''. όση ώρα τα έλεγε αυτά με αγνοούσε εντελώς, πρόλαβα να του πω μόνο τον προορισμό πριν συνεχίσει την προσπάθεια να πείσει την έφη να μην τον χωρίσει. όταν φτάσαμε έξω απ' το σταθμό, έκλεισε το τηλέφωνο, πάρκαρε το ταξί κι άρχισε να κλαίει με αναφιλητά. του έδωσα τα λεφτά, μου έδωσε τα ρέστα και έφυγα χωρίς να βγάλω άχνα. η έφη πάπαλα. ήθελα να του πω ότι δεν αξίζει να κλαις για μια τσούλα που δεν σε θέλει, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν ανώφελο.
~έχω καιρό ν' ακούσω καλό δίσκο [γενικά, είναι η πρώτη φορά που δεν θέλω ν' ακούω τίποτα], ο μόνος που επιστρέφω ξανά και ξανά τις τελευταίες μέρες είναι αυτός [ο νέος του demdike stare, liberation through hearing], σταθερή αξία και κατά έναν παράξενο τρόπο καλοκαιρινός.
~καλό μήνα.