Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

τζέιμς


δεν χρειαζόταν η εμφάνισή του στο t.a.m.i. show για να διαπιστώσει κανείς πόσα μίλια μπροστά απ' όλους τους υπόλοιπους ήταν ο james brown [κυκλοφορεί σε dvd με επεξεργασμένη την εικόνα -ο ήχος είναι χάλια έτσι κι αλλιώς, κυρίως επειδή οι λυσσασμένες αμερικάνες μαθήτριες τσιρίζουν ασταμάτητα σε όλη τη διάρκεια του σόου- αλλά μια χαρά τον απολαμβάνεις και στο youtube].
τον ξανάβλεπα χθες το βράδυ -δίπλα σε έναν mick jagger που προσπαθούσε εμφανώς και γελοιωδώς να του μιμηθεί τις κινήσεις [και τα 5 κομμάτια που λένε στο σόου είναι χάλια, αλλά αμέσως μετά οι rolling stones πήραν τα πάνω τους δημιουργικά], ή δίπλα στη νερόβραστη σερφ της πρώτης περιόδου των beach boys [τόσο αδιάφορη εμφάνιση, που είχαν ζητήσει να κοπεί απ' την ταινία όταν βγήκε στις αίθουσες -και καλά είχαν κάνει], και ένα σωρό αστέρια και αστεράκια της εποχής [ούτε ο marvin gaye δεν πιάνει μία δίπλα του εκείνη τη βραδιά]- να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα.
οι rolling stones τον είχαν δει στις πρόβες και είχαν πάθει πλάκα, ζήτησαν μάλιστα να μην βγουν σε καμιά περίπτωση μετά απ' αυτόν, αλλά ο παραγωγός επέμενε να βγουν τελευταίοι, κάτι που έκανε έξαλλο τον james brown. μάλιστα, ευχήθηκε να μην είχαν σώσει να φτάσουν ποτέ στην αμερική, αλλά κύριος, βγήκε πριν απ' αυτούς, τους άφησε όλους με το στόμα ανοιχτό [να χάσκει] και μετά πήγε και τους χαιρέτησε δια χειραψίας έναν έναν και τους έδωσε τα συχαρίκια.
κι όταν μετά από 7 μέρες ο jagger, ο richards κι ο μάνατζέρ τους andrew loog oldham πήγαν να τον δουν στο apollo theater [σύμφωνα με τον μπασίστα bill wyman ήταν οι μόνοι λευκοί στο χώρο] τους ανέβασε στη σκηνή να υποκλιθούν.
για την ιστορία, τα 4 τραγούδια που είπε ο brown εκείνο το βράδυ [στη μεγαλύτερης διάρκειας performance της βραδιάς και η μοναδική χωρίς πρόβα -είχε αρνηθεί να κάνει δοκιμές] ήταν τα out of sight, prisoner of love, please please please και night train. στο please please please οι θεατρινισμοί του [η κάμερα κάνει τα μόνα γκρο πλαν της βραδιάς χωρίς βαζελίνη] και αυτά που έγιναν στη σκηνή είναι απλά για αποθέωση. εδώ είναι μια γεύση. και φυσικά τον αποθεώνουν.