Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

wild things


~seven-year-old max likes to make noise, get dirty, ride his bike without a helmet and howl like a wolf. in any other era, he would be considered a boy. in 2007, he is considered wilful and deranged. his home life is problematic. his parents are divorced; his father, immature and romantic, lives in the city. his mother has taken up with a younger man who steals quarters from the change bowl in the foyer. driven by a series of pressures, internal and external, max leaves home, jumps in a boat and sails across the ocean to a strange island where giant beasts reign -the wild things from maurice sendak's visionary classic.
το βιβλίο του dave eggers ''wild things'' προέκυψε από την προτροπή του spike jonze να γράψει το σενάριο για μια ταινία, βασισμένο στο εικονογραφημένο παραμύθι του maurice sendak ''where the wild things are''. το σενάριο που γράφτηκε με τη συνεργασία του jonze, έγινε στη συνέχεια μια νουβέλα που δεν είναι ακριβώς για παιδιά, αλλά μήπως και το παραμύθι του sendak δεν δημιουργεί μόνο τρομακτικές εικόνες σε ένα πιτσιρίκι; αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που το κάνει τόσο γοητευτικό και αγαπημένο, ακριβώς όπως και ο φρικτός ρουμπελστίλτσκιν ή η μάγισσα που φυλάκισε τον χάνσελ για να τον παχύνει και να τον φάει. το where the wild things are είναι μια πολύ όμορφη ταινία, τόσο όμορφη και πικρή που μπορεί να σε κάνει να δακρύσεις -ειδικά αν έχεις ζήσει καταστάσεις παρόμοιες με του πρώτου νοσταλγικού και συγκινητικού εικοσάλεπτου. ο jonze έκανε μια ταινία που κάθε ηλικία την αντιλαμβάνεται και την απολαμβάνει διαφορετικά. κι όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο έντονα είναι τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται. [δες τη σκηνή που ο μαξ δαγκώνει τη μαμά του και θα καταλάβεις]. το ίδιο και τα ουρλιαχτά του τέλους, την ώρα που ο μαξ αποχαιρετάει τα τέρατα και χάνεται στη θάλασσα.
~το είδα χθες το βράδυ νυσταγμένος, το ξαναέβαλα απ' την αρχή και το ξαναβλέπω ευχαρίστως. δεν είναι απλά η καλύτερη ταινία του spike jonze, είναι απ' τις καλύτερες ''παιδικές'' ταινίες που έχω δει, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.
~το νέο άλμπουμ των position normal που κυκλοφόρησε μόνο σε κασέτα είναι αυτό.