Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

egyptian lover


o egyptian lover [που εδώ και δυο μέρες βρίσκεται στην αθήνα και αύριο το βράδυ παίζει στο bios] είναι ξεχωριστή περίπτωση, όχι μόνο μουσικού, και μην κοιτάς που τώρα μοιάζει σαν τσιγγάνος μαφιόζος, κάποτε ήταν πραγματικός γόης. και χορευτής. και τώρα γόης είναι ο άνθρωπος, αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος, σχεδόν διπλάσιο.
στις δυο φωτογραφίες που τις χωρίζουν 28 χρόνια η διαφορά είναι αισθητή, αν λάβεις υπόψη όμως τις συνθήκες που τραβήχτηκαν έχουν κάτι κοινό: η δεξιά είναι του 1981, λίγο πριν γίνει το πασόκ κυβέρνηση και η αριστερή πρόσφατη, πάλι λίγο πριν βγει το πασόκ, πάλι με παπανδρέου. κανονικά ο παπανδρέου θα έπρεπε να ανοίξει με egyptian lover την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, αν ήταν ο ομπάμα θα τον ανέβαζε και πάνω στην εξέδρα να απευθύνει χαιρετισμό.
η μόνη συνέντευξη του egyptian lover που έχω διαβάσει είναι σε ένα φετινό wax poetics, μιλάει μαζί με τον arabian king για το machine funk και τις μέρες των 80s που έκαναν τον dj στα σχολικά πάρτι στη fernando valley του λος άντζελες. ωραία συνέντευξη, λένε για τον μοναδικό σκοπό τους που ήταν να κάνουν τον κόσμο να χορεύει, δεν ήθελαν ούτε ν' αλλάξουν τον κόσμο ούτε να είναι πρωτοπόροι, τους έφταναν οι kraftwerk και το πρωτόγονο hip hop που μόλις είχε αρχίσει να σκάει μύτη. ο αιγύπτιος εραστής μπορεί να μην έγινε ποτέ prince ή grandmaster flash, αλλά ήταν κυριολεκτικά ''ο νονός του electro-funk''. και παραμένει. το οξύμωρο είναι ότι όλοι αυτοί οι τρελοί τον αλλάζουν τον κόσμο και είναι τελικά πρωτοπόροι, το egypt egypt και το situation hot ανατινάζουν τα soundsystem όπου κι αν ακούγονται ακόμα και σήμερα. ή μάλλον, σήμερα ακόμα περισσότερο.
μαζί του είναι ο mc jupiter σε ένα live show. και σε dj show. ανοίγουν οι έλληνες invisible rockers crew και κλείνει ο dynamons.
παρασκευή, 2 οκτωβρίου στο bios. η είσοδος είναι 5 ευρώ.