Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

smith & mighty


Smith & Mighty
Κάτι σαν τρίμπιουτ ή ρετροσπέκτιβ στο πιο αδικημένο δίδυμο του Μπρίστολ.

Είναι ίσως οι πιο αδικημένοι παραγωγοί και μουσικοί του Μπρίστολ, με ρίζες που χάνονται στις μέρες των Rumba Lament [το σχήμα που συμμετείχε ο Rob Smith στην κιθάρα και ο Nellee Hooper στα ντραμς], τους Restriction [ο Rob και ο Nellee, συν τον Daddy G ως DJ] και τους Sweat [o Rob Smith στην κιθάρα και ο Ray Mighty στα synths]. To 1986 ήταν αυτοί που έκαναν την παραγωγή στη διασκευή των Wild Bunch στο The Look of Love των Bacharach-David και λίγο αργότερα ίδρυσαν τη δικιά τους δισκογραφική Three Stripe Records, πάνω από ένα Blues Club στο Μπρίστολ.
Πριν μέλη των Wild Bunch με τον Nellee Hooper φτιάξουν το Blue Lines, οι Smith & Mighty είχαν προλάβει να κυκλοφορήσουν δύο υπέροχα singles, διασκευές σε άλλα δύο κομμάτια των Bacharach-David [Anyone και Walk on By] με την Jackie Jackson στα φωνητικά. Συν μια διασκευή στο Reflections των Supremes με την Dorothy. Χιπ χοπ, ρέγγε, «αέρινες» φωνές, χαλαρά beat, ψιθυριστό ραπάρισμα, όλοι οι αστικοί ήχοι και οι ήχοι του δρόμου που αργότερα εμφανίστηκαν σαρωτικά στο Blue Lines. Έκαναν κι ένα σωρό remix σε επιτυχίες της εποχής –αυτό που μπορώ να θυμηθώ είναι στο Manchild της Neneh Cherry, ή λίγο αργότερα στο megahit Dub Be Good To Me των Beats International.
Οι Smith & Mighty είχαν την ατυχία να παραείναι σκοτεινοί [μάλλον νυχτερινοί], με έναν ήχο που τον λάτρευαν οι DJs στις μεταμεσονύκτιες ραδιοφωνικές εκπομπές [το Walk on By ήταν το ιδανικό τραγούδι στις 4 το πρωί] αλλά που δεν μπορούσαν να τον βάλουν στο ημερήσιο airplay [ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, -έπρεπε να έρθει το Daydreaming για να ακουστεί και στο φως της ημέρας]. H πρώτη [και μοναδική] επιτυχία τους στο Top-10 ήταν ως παραγωγοί σε άλλη μια διασκευή, στο Wishing on a star των Rolls Royce από τους Fresh Four. Από κει και πέρα, παρόλο που δημιουργικά η συνέχειά τους ήταν εντυπωσιακή, έμειναν στην σκιά όλων αυτών που συνέβαιναν στο Μπρίστολ [Massive Attack, Portishead, Tricky].
Οι Smith & Mighty ήταν από τους πρώτους που έπαιξαν drum’n’bass ρυθμούς, πριν το drum’n’bass υπάρξει καν σαν όρος [στο Steppers Delight και σε οτιδήποτε έκαναν ως More Rockers], έπαιξαν προ-dubstep, έβγαλαν έναν δίσκο [το Bass is Maternal] που στο θαυμάσιο οδηγό The Naked Guide To Bristol τον θεωρούν τον κορυφαίο ‘Bristol beat’ δίσκο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, ακόμα κι αν ελάχιστοι αναγνώρισαν την αξία του όταν πρωτοκυκλοφόρησε.
Ήταν πάντα άτυχοι. Πάρα πολύ άτυχοι. Κι αδικημένοι. Η αλήθεια είναι ότι φταίνε κι οι ίδιοι αρκετά γι’ αυτό. Όταν κυκλοφορούσαν τα υπέροχα single τους [με ιδιαίτερη έμφαση στις ωραίες φωνές και τη μελωδία] τα media δεν ασχολούνταν μαζί τους όσο έπρεπε, γιατί όλα τα κομμάτια τους ήταν διασκευές. Κι όταν κυκλοφόρησε επιτέλους το πρώτο άλμπουμ τους [Bass is Maternal], παραήταν dub για να φτάσει σε μεγαλύτερο κοινό. Αν εξαιρέσεις το επίσης υπέροχο Shame, δεν είχε άλλα τραγούδια που να μπορούν να το στηρίξουν σε airplay. Κι ενώ τα πρώτα single τους ήταν εκτός εποχής επειδή το κοινό δεν είχε προλάβει να εξοικειωθεί με τον ήχο, η συνέχειά τους με τα DJ Kicks, τα Introspective και τα δύο άλμπουμ που ακολούθησαν τους βρίσκει πάλι εκτός εποχής, ξεπερασμένους, με ήχο που τον είχε παίξει “κι η κουτσή Μαρία”. Έτσι πέρασαν πάλι σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί και τρίτη. Ακόμα κι όταν έβγαζαν εξαιρετικά άλμπουμ, όπως το Small World Big World.
Anyway, πρόλαβαν και συνεργάστηκαν με τον Mark Stewart στο ατμοσφαιρικό Stranger Than Love, στο Any Love των Massive Attack, κυκλοφόρησαν ένα heavy-dub-offshoot ως More Rockers, πάνω απ’ όλα όμως συνεργάστηκαν στην παραγωγή και τις συνθέσεις στον θρυλικό [και σπάνιο] δίσκο του Carlton, το Call is Strong, μαζί με τον Daddy G. Μπορεί να έμειναν πάντα σε ένα αδικαιολόγητο περιθώριο, ο Rob Smith συνεχίζει πάντως ακάθεκτος να παίζει καλή μουσική και να φτιάχνει ακόμα καλύτερη.
Αυτός είναι ο pre-Massive Attack era περιβόητος δίσκος του Carlton με τον ήχο του Μπρίστολ στις καλύτερες στιγμές του, κι αυτά που θα ακολουθήσουν είναι ΟΛΕΣ οι κυκλοφορίες τους, single, album, παραγωγές και σχεδόν το σύνολο από τα εκατοντάδες remix τους. Από αύριο και για τις επόμενες μέρες…