Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

winstanley


~μπορεί το παρασκήνιο για την πρώτη ταινία των kevin brownlow & andrew mollo [το it happened here του 1966] να έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της και μόνο [υποτίθεται ότι οι ναζί τελικά καταλαμβάνουν το ηνωμένο βασίλειο με τη βοήθεια του british union of faschists], για το χρόνο προετοιμασίας της [οχτώ χρόνια, ξεκίνησε όταν ο brownlow που συνέλαβε την ιδέα ήταν μόλις 18 και ο mollo 16] και για τη βοήθεια σκηνοθετών όπως του kubrick ή του tony richardson για να ολοκληρωθεί -ο kubrick έδωσε σκηνές που είχαν περισσέψει από τον dr. strangelove και o richardson πλήρωσε την τελική παραγωγή-, αλλά το winstanley [που κυκλοφορεί επιτέλους από το bfi σε blu ray] είναι η καλύτερη στιγμή τους.
κινηματογραφημένο κι αυτό σε ασπρόμαυρο φιλμ, σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, ζωντανεύει σκηνές από την αγγλία του 1649 με κάθε λεπτομέρεια [τα ρούχα, τη βρώμα και τη δυσωδία, τα αντικείμενα, ακόμα και τα ζώα είναι επιλεγμένα από ράτσες που υπήρχαν τότε], παρουσιάζοντας την ιστορία των diggers, της ομάδας δηλαδή των 40 περίπου ανθρώπων που μάζεψε ο gerrard winstanley στο δάσος του cobham, στο
surrey, για να ζήσουν καλλιεργώντας της δημόσια γη στο λόφο του st george. έφτιαξαν καλύβες και έζησαν σε κοινόβιο για ένα χρόνο -τόσο τους άφησαν οι ''αρχές''. μετά τους έδεσαν, τους έσπασαν στο ξύλο, έκαψαν τα σπίτια τους και διέλυσαν το κοινόβιο. το όνειρο του winstanley για έναν υπέροχο κόσμο δικαιοσύνης και ευημερίας μπορεί να κατέρρευσε, αλλά τριακόσια-τόσα χρόνια αργότερα ήρθαν οι χίππις που προσπάθησαν να το αναβιώσουν με πιο πολλά χρώματα, χειρότερο γούστο στα ρούχα και λίγο καλύτερη μουσική. απέτυχαν επίσης. τουλάχιστον έκαναν καλύτερο σεξ -με σχεδόν την ίδια βρώμα κρυμμένη πίσω από πατσουλί.
μαθήματα αγγλικής ιστορίας.
~ορίστε το λινκ για το άλμπουμ του μάγιερ χόθορν στο προχθεσινό ποστ και δυο κομμάτια που ήθελα εδώ και μέρες να δώσω αλλά δεν έβρισκα την ευκαιρία. με φωνητικά μόνο: mr blue και come softly to me των fleetwoods.
~και στο i-pod:
paul white-the punch drummer ep
mayer hawthorne-a strange arrangement
andres-ii
dr. robutnik-for those who left the ground
zombie-one foot ahead of the other ep
ganglians-monster head room
georgia anne muldrow-umsindo
zola jesus-the spoils lp
tanya morgan-brooklynati
keyboard choir-mizen head to gascanane sound
zs-music of the modern white ep
bernard fevre-the strange new world of...