Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

artvert festival 2009


Artvert Festival 2009
στο Kinky Kong

Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Φεβρουαρίου
Το Κinky Kong φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά μερικά απο τα πιο ενδιαφέροντα πρωτοεμφανιζόμενα σχήματα της νέας Αθηναϊκής σκηνής.
Line-up Παρασκευής: Project Isidore, Syrupy Syrup, Yellow Elephant Ensemble
Project Isidore
Η πρώτη επαφή με τον ήχο γίνεται το 1995, παρακολουθώντας μαθήματα αρμονίας και κλασική κιθάρα ως και το 1999. Εν συνεχεία ακολουθεί μία περίοδος πειραματισμού με βάση την ηλεκτροακουστική σύνθεση και γίνεται χρήση σάμπλερ και πυκνοτηκών μικροφώνων , μελόντικα και διάφορα αντικείμενα που μπορούν να παράξουν ήχο. Το 2004 γίνεται χρήση αναλογικών συνθεσάιζερ, μπομπίνων και tape delay. Απο το 2006 και μετά γίνεται χρήση Casio samplers, πεταλιών κιθάρας και κασετών spectrum σε συνδυασμό με αναλογικά μέσα και χρήση game boy.
Το 2008 δημιουργείται το Project Isidore, στόχος είναι η ζωντανή παραγωγή ήχου με βάση τα προαναφερθέντα αντικείμενα-όργανα. Η σύνθεση αντιμετωπίζεται ως μια συνεχής κατάσταση έρευνας και η τυχαιότητα είναι πάντα καλοδεχούμενη, γίνεται χρήση ασταθών κυκλωμάτων παιδικών παιχνιδιών και παρέμβαση επί αυτών. Ηχητικά το αποτέλεσμα φλερτάρει έντονα με σάουντρακ μιας ταινίας δίχως αφήγηση που έχει συμπιεστεί και κατακερματισθεί δια μέσω της συνεχούς φθοράς του ήχου. Όλα γίνονται ζωντανά και το μόνο που προϋπάρχει είναι κάποιες φυσικές ηχογραφήσεις σε κασέτα. Στόχος είναι η έρευνα γύρω από την κατασκευή χώρου δια μέσω του ήχου και η εκμετάλλευση αυτού που μπορεί πολύ δύσκολα και συνάμα εύκολα να χαρακτηριστεί ως θόρυβος. H εμφάνιση του στο Kinky Kong αποτελεί την πρώτη απόπειρα ζωντανής παρουσίασης της εν λόγω δουλειάς του.
www.myspace.com/projectisidore
Syrupy Syrup
Με άμεσες αναφορές στην κομπόστα ροδάκινο, το διασημότερο εξαγώγιμο προϊόν του νομού Ημαθίας, το δίδυμο των Syrupy Syrup μπλέκει την ψυχρή αισθητική της ECM των τελών των 70's με το μαλλί της γριάς, τους Black Dice και τις μεταπόπ σύγχρονες φόρμες. Φωνές, contact μικρόφωνα και delay pedals είναι ο μοναδικός τους εξοπλισμός, αποφεύγοντας την χρήση «κανονικών» μουσικών οργάνων.
Μέλη των Syrupy Syrup είναι οι συμμαθητές από το γυμνάσιο Εύη Κουρτίδου και Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus). Σε κάθε περίπτωση, αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη τους κοινή ζωντανή εμφάνιση.
www.myspace.com/syrupysyrup
Yellow Elephant Ensemble
Oι Yellow Elephant Ensemble έχουν αναφορές στην ambient σκηνή των Jon Hassell, Harold Budd, στην kraut rock των Harmonia και Can, στον πειραματισμό του progressive rock και της ψυχεδέλειας, καθώς και στην jazz και στην πειραματική ηλεκτρονική σκηνή. Αποτελούνται από τους Γιώργο Βαρουτά (κιθάρα), Νίκο Παπαναγιώτου (τύμπανα/programming), Νίκο Φωκά (συνθεσάιζερ) και Στέλιο Ρωμαλιάδη - Luup (φλάουτο).
www.myspace.com/yellowelephantensemble
Line-up Σαββάτου: Ateb, Matteus, Direct Connection
Ateb

Ateb είναι το προσωπικό project του Βασίλη Ντοκάκη. Πραγματοποιώντας ένα σύντομο πέρασμα από τον χώρο του ντοκιμαντέρ δημιούργησε τα soundtracks των βραβευμένων φιλμ «Freddy» και «64 Squares 32 Wooden Sticks» του Θ. Καλέση. Δέxτηκε από κοινού με την ομάδα «The Mamayans» με το Mobius innovation Αward για το multimedia project «Κ_02» του οποίου επιμελήθηκε το Sound Design. Εν συνεχεία συνέθεσε την μουσική για την πρώτη ελληνική στερεοσκοπική ταινία των Ε. Λασκαρίδη και Μ. Ηλιάκη. Έχει συνεργαστεί με την Ολγα Κουκλάκη, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε Αθήνα, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ολλανδία και πλέον αποτελεί μέλος των Noclearmind.
Στο Kinky Kong θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό έργο σε τέσσερα μέρη που συνδυάζει μελωδικό trip-hop και acousmatics υπό το πρίσμα noise generators που θα πλαισιώνεται από computer-generated visuals μέσω διαδραστικών αλγορίθμων, γραμμένων ειδικά για αυτή την παράσταση. Αυτή θα είναι η πρώτη του ζωντανή εμφάνιση στο Αθηναϊκό κοινό.
www.myspace.com/ateb
Matteus
Τραγουδο
ποιός - συνθέτης στην άκρη του γκρεμού. Πίσω από το όνομα Matteus κρύβεται μια one man band που κινείται στα όρια του avant-garde με έντονα στοιχεία ηλεκτρονικού πειραματισμού. Ο Matteus χρησιμοποιεί ως βάση την ανθρώπινη φωνή σε συνδυασμό με samples από φυσικά όργανα, πιάνο, και heavy keyboards. Στοιχειωμένες μελωδίες και noise περάσματα σκιαγραφούν την εικόνα ενός άκρως σκοτεινού - μυσταγωγικού project.
Η πρώτη επίσημη δισκογραφική του δουλειά, το Ε.P "
Silent Radiowaves", παρουσιάστηκε στο Μικρό Μουσικό Θέατρο στα πλαίσια του φεστιβάλ πειραματικής μουσικής “Danke Frau Fott” το 2005 μαζί με τους Trypanosoma και Ding An Sich και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Ο Matteus έχει συνεργαστεί με την Stina Nordenstam (Σουηδία) στη δημιουργία ενός scrapbook ποίησης και φωτογραφίας για τον δίσκο “The World Is Saved” , καθώς επίσης και σε άλλα ανεπίσημα project όπως ντύνοντας με μουσική την visual arts performance "Τον μύθο της Αελούδας" και στην δημιουργία της μικρού μήκους ταινίας (Living With Ghosts) με θέμα το υπερφυσικό.
Ο ίδιος λέει για τη μουσική του:
αποστολή μου είναι να ταξιδέψω τον ακροατή. Ξέρω ότι δεν φτιάχνω μουσική που θα ακούσει κάποιος σε ένα club ή στο ραδιόφωνο. Για μένα τα πάντα βρίσκονται στο να ταξιδεύεις και να ανακαλύπτεις. Να ταξιδέυεις στα πιο σκοτεινά μέρη του μυαλού, σε μέρη που δεν έχεις ξαναπάει ή δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν είτε έξω, είτε στον δικό σου εσωτερικό μικρόκοσμο. Αυτό είναι για μένα το σημείο μηδεν όπου το πιάνο μου παίρνει υπόσταση και το λαρύγγι μου έχει πράγματα να πει “.
www.myspace.com/matteusx
Direct Connection
Οι Direct Connection είναι μια μουσική κολεκτίβα που οργάνωσε το 1998 στην Αθήνα το δικό της Dub εργαστήρι εξερευνώντας τους συσχετισμούς μεταξύ ρυθμού, ψυχεδέλειας και ηχοχρωματισμού. Direct Connection είναι η μπάντα που μετατρέπει το studio σε δυναμικό εργαλείο και συνθέτει χορευτικά ηχητικά φαινόμενα σε πραγματικό χρόνο.
Direct Connection είναι ετερόκλητα δεδομένα που αλληλεπιδρούν, όπως είναι, μετασχηματίζοντας συλλογική ευφυΐα σε μουσική και video.
www.myspace.com/directconnectionsoundsystem, www.directconnection.gr
Doors Open: 21:00, Ώρα Έναρξης για κάθε μέρα: 21:45, Τιμή Εισόδου : 8 ευρώ