Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

live your life


είχε ξαναγράψει πιο παλιά για το θέμα η ελευθεροτυπία, πάλι ο χρήστος ξανθάκης. τώρα που ξεκίνησε κανονικά η καμπάνια και γιγαντώνεται, η είδηση έχει ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον:
"Πάνω στην ώρα που ακούω τους πολιτικούς αναλυτές της TV να ανακοινώνουν ότι «ο Καραμανλής απομάκρυνε από την κυβέρνηση όσους υπουργούς ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Βατοπεδίου», έρχονται τα εντυπωσιακά νέα απ' τη Βρετανία!
Απ' την καμπάνια «Atheist Bus», που ξεκίνησε ως παρ' ολίγον ανέκδοτο τον περασμένο Ιούνιο κι έφθασε, προ τετραημέρου, να εξαπλωθεί σε 800 λεωφορεία στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στη Γλασκόβη, στο Μπρίστολ, στο Μάντσεστερ, στο Κάρντιφ. Με κολλημένο στα πλαϊνά τους το σλόγκαν «Μάλλον δεν υπάρχει Θεός. Σταματήστε να ανησυχείτε λοιπόν και ζήστε τη ζωή σας»! Κι αν αναρωτιέστε πότε θα δούμε κάτι ανάλογο στα μέρη μας, σας πληροφορώ ότι στις ΗΠΑ και στην Ισπανία ήδη τρέχει ανάλογη εκστρατεία, ενώ ετοιμάζεται και η Ιταλία να μπει στο χορό εντός των προσεχών εβδομάδων. Ολα αυτά, μάλιστα, με προσφορές του απλού κόσμου, όχι κυβερνήσεων ή οργανώσεων. Εχω άδικο μετά να αναρωτιέμαι αν θα συνδράμει ο Εφραίμ, έτσι και αναπτυχθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία στα μέρη μας; Στο κάτω κάτω της γραφής αυτό το «ζήστε τη ζωή σας» δεν μοιάζει και πολύ αταίριαστο με τις δραστηριότητές του...
*Οπως γράψαμε και πάλι, την ιδέα για την αθεϊστική εκστρατεία έριξε πέρυσι τον Ιούνιο η σατιρική συγγραφέας Αριάν Σερίν, μπλογκάροντας στην εφημερίδα «Guardian». Είχε αντικρίσει στους δρόμους του Λονδίνου ένα λεωφορείο με θρησκευτικές φράσεις στο πλάι του, ανέβασε στροφές, σκέφθηκε μια αντι-καμπάνια, κατέθεσε την αποψή της, αναπτύχθηκε δίκτυο ολόκληρο από μπλόγκερ και συνοδοιπόρους, τέθηκε ως στόχος το ποσό των 5.500 λιρών (30 λεωφορειακές διαδρομές επί ένα μήνα), ανέλαβε να συντονίσει το έργο η φημισμένη ανθρωπιστική οργάνωση British Humanist Association.
*Το αποτέλεσμα; Συγκεντρώθηκαν 135.000 λίρες (υπέρβαση του στόχου κατά 2.400 %!) και κατοχυρώθηκαν 800 λεωφορειακές διαδρομές ανά τη Βρετανία. Συν 1.200 βαγόνια του υπόγειου σιδηρόδρομου που θα τρέχουν στο Λονδίνο από αύριο, φέροντας φράσεις διασήμων (Αλμπερτ Αϊνστάιν, Κάθριν Χέπμπορν, Ντάγκλας Ανταμς, Εμιλι Ντίκινσον) υπέρ αθεΐας και αγνωστικισμού. Και το κερασάκι στην τούρτα: Δυο γιγαντοοθόνες στην Οξφορντ στριτ, απέναντι απ' τον σταθμό Μποντ στριτ, με το μήνυμα «Μάλλον δεν υπάρχει Θεός κ.λπ. κ.λπ.» να παίζει σε 24ωρη βάση!
*Οσο για την εξαγωγή αμφιβολιών, η «Ενωση Αθέων» της Ισπανίας οργάνωσε καμπάνια (τρέχει από την περασμένη Τρίτη) στα λεωφορεία της Βαρκελώνης μεταφράζοντας κατά λέξη το σύνθημα των Βρετανών, ενώ ετοιμάζονται και οι ιταλοί άθεοι.
*Στις δε ΗΠΑ, η American Humanist Association χρηματοδοτεί εδώ και ένα μήνα καμπάνια στην Ουάσιγκτον με κεντρικό σλόγκαν «Γιατί να πιστεύετε σε Θεό; Ας είμαστε καλοί για χάρη της καλοσύνης και μόνο». Αντιδράσεις υπήρξαν φυσικά σε κάθε περίπτωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιχειρήθηκε λογοκρισία. Μόνο στην Αυστραλία φιμώθηκαν οι άθεοι, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης διαφημίσεων σε λεωφορεία αρνήθηκε να φιλοξενήσει την καμπάνια τους, ακόμη και στην πιο αθώα («Κοιμηθείτε το πρωί της Κυριακής») εκδοχή της..."
[από εδώ]