Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

συνθετικοί


δεν ξέρεις από πού ν' αρχίσεις. απ' τον σουρεαλιστικό στίχο "αυτή η πορτοκαλιά η άλλη με τ' όνειρο [?] περπάτησαν ήρεμα κάπου στο δρόμο / τόσο αργά φαίνονται τελείως / είναι απλό συναίσθημα ανέμου", το kraftwerk ξεκίνημα "είναι σιγουρό πώς χάνω φάσεις / όλη η ζωή μου δίχως αντιφάσεις / κάθε μέρα είναι ίδια με την άλλη / και ο χρόνος τρέχει πάντα ο χρόνος τρέχει" ή το απίστευτο ''ένα τραγούδι για κάτι'': "ίδια μιζερια τρόπων έντασης / κοίταξα πάρα δίπλα / είδα κάποιον διαβάτη να τρέχει να προλάβει το αύριο / πήρα ένα κομμάτι ύφασμα, το φύσηξα στα πλάγια / το' στειλα στον γκρεμό του πόνου / ανέβηκα στο τρόλεϊ / πήρα το δρόμο κάπου..."
γράφει ο costakisp στο θησαυρό του tape recorder:
"τo γκρουπ [οι συνθετικοί] σχηματίστηκε το '85, στον πειραιά. κινήθηκαν σε minimal/synth βήματα και την ελληνική γλώσσα πολλές φορές να ταιριάζει μετά βίας στη σύνθεση, δημιουργώντας ένα υποτονικό ακουσμα.
παρόλα αυτά η πολύ καλή χρήση των πλήκτρων και οι εύστοχοι, αλλά και μελαγχολικοί τους στίχοι, τους δίνουν το κύρος που τους αναλογεί.τον ιανουάριο του 1986 πρωτοεμφανίζονται στο mad club και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίζουν μαζι με αλλες μπάντες της εποχής σε διάφορα φεστιβαλ. κ
ατόπιν απομονώνονται στο studio τους και το 1990 ηχογραφούν και κυκλοφορούν σε δική τους παραγωγή το μοναδικό τους LP σε 500 αντίτυπα και προωθείται από τα μέλη του συγκροτήματος σε ραδιοσταθμούς και περιοδικά. όπως συμβαίνει με πολλούς δίσκους του είδους, η αξία του αναγνωρίστηκε απο το κοινό πολύ μετά την κυκλοφορία του..
από πρόσφατες δηλώσεις του συγκροτήματος μαθαίνουμε οτι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τα δισκάδικα που τους επέστρεφαν πίσω απούλητους δίσκους, καθώς επίσης και με τα μαγαζιά, που δεν τους έκλειναν για ζωντανές εμφανίσεις.
στις μέρες μας πολλές κόπιες έχουν βγει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο δίσκος να είναι αρκετά δυσεύρετος. επίσης εμφανίζονται στο αν club, στο rock palais με τους rorward music quintet και η τελευταία τους εμφάνιση ήταν στο θεατρο της αργυρουπολης. κατόπιν ετοιμάζουν το υλικό για ένα νέο lp, το οποίο ολοκληρώνεται αλλά δεν ηχογραφείται ποτέ γιατί το 1993 παίρνουν την απόφαση να διαλύσουν το σχή
μα. τα επόμενα χρονια οι αποστόλης και διονύσης συνεχίζουν να ασχολούνται με το να γράφουν μουσική. το 1997 ηχογραφούν σαν "αποστόλης κ' διονύσης αυγερινός" το cd " φώτα μου, ήλιε μου" και το 2005 το cd "ήλεκτρον". στην παραγωγή του συνεργάζεται και πάλι ο δημοσθένης τσανέτογλου. επίσης μελοποιούν έναν κύκλο ποιημάτων του ναπολέοντος λαπαθιώτη (μη ηχογραφημένο)..."
το ομώνυμο άλμπουμ των συνθετικών είναι εδώ.