Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

my favourites_pt. 2_local


ήταν μια χρονιά που είχε περισσότερη καλή ελληνική μουσική από τότε που μπορώ να θυμηθώ. δεν είναι μόνο η παραγωγή τεράστια ξαφνικά [τόση, που είναι αδύνατο να τα παρακολουθήσεις πια όλα] αλλά και τόσο υψηλό το επίπεδο σε κάποια απ' αυτά, που λες επιτέλους, κάτι γίνεται. κάτι που ξέφυγε από τους 100 που ασχολούνταν και το στήριζαν μέχρι τώρα. μέσα σε μερικούς μήνες άλλαξαν πάρα πολλά, τόσα που ακόμα και maistream σταθμοί με κοινό "λαϊκό" έπαζαν breakore στη μία το μεσημέρι χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται! από το καλοκαίρι και μετά που εμφανίστηκε το avatar στα δισκάδικα ζήσαμε καταστάσεις αγγλίας όπου όλος ο μηχανισμός προώθησης κινητοποιείται και η κυκλοφορία ενός δίσκου είναι γεγονός. το ενδιαφέρον των μέσων [που σημαίνει του τύπου, η τηλεόραση ζει ακόμα στο δικό της κόσμο, δέκα χρόνια πίσω] ήταν καθολικό και η monika έφτασε ακόμα και στην τελευταία άκρη της ελλάδας, ακούστηκε σε ουρές στα κεπ, σε ταξί, στα ακριβά μαγαζιά του κολωνακίου, σε επαρχιακές παμπ [πέτυχα το over the hill την ώρα που περίμενα για μια υπογραφή και μετά καπάκι στο σουβλατζίδικο]. βέβαια, μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα του υλικού, τέτοιος δίσκος είχε πάρα πολλά χρόνια να εμφανιστεί στην ελλάδα που πάσχει από singers/songwriters. στο ίδιο πακέτο. τα τραγούδια της monika άρεσαν σε όλους, από τον εξεγερμένο πιτσιρικά μέχρι τον κραουνάκη και τη γαλάνη, ήταν το αντίπαλο δέος στην πιπίλα της duffy και ήταν και καλύτερα. το avatar είναι ένας αντικειμενικά καλός δίσκος και το ότι ψηφίστηκε στο νο 6 από τους "δύσκολους, δύστροπους, ελιτίστες" έλληνες μουσικόφιλους bloggers σημαίνει πολλά.
το 2008 είχε και σταύρο γασπαράτο και sunset blvd. και 2l8 kai dousk και spyweirdos με μουρτζόπουλο και φλωρίδη, και όλγα κουκλάκη και sleepin' pillow με εξαιρετικές δουλειές αλλά και τις δουλειές των neon [με κυκλοφορίες από τα θεατρικά τους σε περιορισμένο αριθμό, αλλά και ένα αριστουργηματικό νέο δίσκο έτοιμο που περιμένει εταιρία]. οι marsheaux πούλησαν 30 χιλιάδες αντίτυπα στο εξωτερικό [νούμερο αστρονομικό με τα σημερινά δεδομένα], ο ντεϊβιντ [φωτο] έκανε remix στο little bit of feel good του jamie lidell και κυκλοφόρησε στη warp, η συνεργασία των βελιώτη/γρίβα παίρνει πολύ καλές κριτικές, τον ψαραντώνη στα ξένα έντυπα τον χαρακτηρίζουν δία...
το lollipop του monsieur minimal είναι ένας υπέροχος ποπ δίσκος -το silk είναι σαν χορευτικοί smiths με ήχο telle!- τόσο καλός όσο ο πρώτος των royksopp, τα demo που φτάνουν είναι εντυπωσιακά καλά [ο vyronas, o άγγελος κυρίου, οι acte vide, τα instrumental hip hop με ελληνικά samples του strider, η πρώτη κυκλοφορία του ekelon, ο δίσκος του larry gus είναι από τις επερχόμενες κυκλοφορίες που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον] κι αφήνουν ελπίδες για ακόμα ''καλύτερες μέρες''. όλα τα άλλα πάνε κατά διαόλου αλλά τουλάχιστον φτιάχνεται καλή μουσική.
ξεχώρισαν επίσης ο inverz, οι vokal idiot, οι κυκλοφορίες της absurd, o family battle snake που έρχεται με νέες καταπληκτικές δουλειές, ένα σωρό δίσκοι 'μικροί' που δεν έφτασαν καν στα μεγάλα δισκάδικα ή κυκλοφόρησαν μόνο στο internet.
οι 5 αγαπημένοι μου δίσκοι είναι χωρίς σειρά:
monika-avatar
sugahspank!-the incredible, the invisible
felizol/mary and the boy-timemachine
φανταστικοί ήχοι-κυρίαρχοι του σύμπαντος
coti-dunung
και του χρόνου καλύτερα!
epimikitas-angelos kyriou