Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

judex


~η καλιφορνέζα julia shammas holter που προέκυψε σήμερα [χθες] σαν το highlight της ημέρας θυμίζει πότε τις κοκορόζι σε πιο αργές στροφές [στο 50 bunny rabbits] και πότε τη λαμπερή 60s ποπ των broadcast. και είναι υπέροχη. τα μόνα τραγούδια που μπορείς να βρεις σε mp3 είναι αυτά εδώ τα τέσσερα, υπάρχει όμως κι αυτό το εξαιρετικό live session της [που κατεβάζεις με δεξί κλικ πάνω στο λινκ και μετά save as...]. περισσότερα εδώ.
~η φωτο είναι σκηνή από το judex του georges franju [που τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε γυρίσει το κορυφαίο the man without a face], το remake που έκανε το 1963 στη βουβή ταινία τρόμου του louis freuillade, του 1916. κυκλοφορεί μαζί με το nuits rouges [aka shadowman], στην ίδια συσκευασία, από τη masters of cinema. ζιντέξ σημαίνει 'δικαστής' εξηγεί στην αρχή της ταινίας που είναι μια ιστορία εκδίκησης: ένας μυστηριώδης ''ταχυδακτυλουργός-φαντομάς'' που βγάζει απ' τα χέρια του λευκά περιστέρια απειλεί τον πλούσιο ιδιοκτήτη μιας τράπεζας που έχει πατήσει επί πτωμάτων για να φτιάξει την περιουσία του. ταυτόχρονα προστατεύει την κόρη του την οποία αγαπάει. το στόρι περιπλέκει η γκόμενα του γέρου που θέλει να γίνει με το ζόρι η κληρονόμος και δυο fake θάνατοι στην αρχή. η ίδια ονειρική ατμόσφαιρα με του man without a face, το ίδιο μυστήριο [αλλά όχι κι ο τρόμος], με πολύ ωραίο μουσικό θέμα του μορίς ζαρ, -δεν είναι πάντως eyes without a face, γι' αυτό και δεν το είχαν υποδεχτεί το ίδιο θερμά οι κριτικοί στην εποχή του...
η σκηνή του χορού με τις κουκούλες-κεφάλια πουλιών είναι η κορυφαία της ταινίας.
~αυτός ο νεαρός αμερικάνος απ' το σικάγο που πουλάει τα κομμάτια του αποκλειστικά στο myspace θυμίζει marvin gaye. που σημαίνει ότι είναι φωνάρα: yaw-where would you be...?