Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

χρήσιμα άχρηστα


~ενώ το vampyr της criterion περιέχει το βιβλίο με το σενάριο
και ολόκληρη την carmilla απ' το in a glass darkly του sheridan le fanu [218 σελίδες] η έκδοση της masters of cinema έχει στα έξτρα τις τρεις κομμένες -απ' τη λογοκρισία- σκηνές και βιβλιαράκι 80 σελίδων με ανατύπωση του δανέζικου προγράμματος της πρώτης προβολής [το '32]. η γερμανική version της ταινίας είναι η ίδια -στο restoration της cineteca di bologna- και στις δυο εκδόσεις. καμιά σχέση με την ποιότητα της εικόνας του passion of joan of arc. η criterion κερδίζει στα σημεία, το πακέτο είναι αισθητικά άψογο.
~το high and low του κουροσάβα στο νέο transfer της criterion τα αξίζει τα λεφτά του ακόμα κι αν το έχεις αγοράσει στη [φτωχή] κυκλοφορία του 2001. το νέο πακέτο βγήκε σε διπλό dvd με 37λεπτο ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία της ταινίας και βίντεο με δυο συνεντεύξεις [του toshiro mifune και του ''απαγωγέα'' ysutomu yamazaki] συν 38σέλιδο βιβλιαράκι. πιο επίκαιρο από ποτέ κατά έναν περίεργο τρόπο -κι εκεί που πίστευες ότι στην ελληνική πραγματικότητα δεν συμβαίνουν απαγωγές...
~είναι όπως όταν να ξεκινάς να δεις τον πολίτη κέιν με το σκεπτικό ότι θα δεις ''την καλύτερη ταινία όλων των εποχών", απογοητεύεσαι από το πρώτο τέταρτο και σου δημιουργείται τέτοια αποστροφή που δεν έχεις ποτέ διάθεση να την ολοκληρώσεις. έτσι στερείς στον εαυτό σου την ευκαιρία να δεις ''την καλύτερη ταινία όλων των εποχών'' -και φυσικά επιβιώνεις και περνάς μια χαρά και χωρίς να έχεις δει ολόκληρο τον πολίτη κέιν. ο ''θείος μου ο αντουάν'' του 1971 έχει τον βαρύ κι ασήκωτο τίτλο της "πιο σπουδαίας καναδέζικης ταινία όλων των εποχών" [για κριτικούς και μελετητές ξεκαθαρίζει στο booklet] και αυτό από μόνο του σου δημιουργεί μια αρνητική προδιάθεση, αλλά ξέρεις ότι αν δεν τη δεις τώρα ολόκληρη δεν θα τη δεις ποτέ, οπότε βολεύεσαι όσο καλύτερα γίνεται στον καναπέ και την βλέπεις μια και κάτω. εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι καλά έκανες. δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη καναδέζικη ταινία που έχει γίνει ποτέ, αλλά είναι είναι μία πολύ καλή ταινία. 1940s. ο πιτσιρικάς benoit βοηθάει το ''θείο'' του στο υπερμάρκετ του χωριού που πουλάει τα πάντα όπως αυτό στο μικρό σπίτι στο λιβάδι [μεταξύ άλλων φέρετρα και νυφικά], βλέπει τη θεία να πηδιέται με τον υπάλληλο του μαγαζιού και τον αλκοολικό θείο να πέφτει τέζα απ' το ποτό, ενώ τριγύρω τους οι χωρικοί που δουλεύουν στα ορυχεία κάνουν μαύρα χριστούγεννα. θα μπορούσε να λέγεται η πρώτη επαφή του benoit με το σεξ και το θάνατο.
~brand upon the brain. κι αυτό απ' τον καναδά, κι αυτό με πιτσιρικά πρωταγωνιστή, καμία σχέση κατά τ' άλλα. ασπρόμαυρο και βουβό [του 2006], με τη laurie anderson και την isabella rossellini να περιλαμβάνονται στους αφηγητές και μουσική του jason staczek. παιδικοί εφιάλτες σε ένα φάρο, γκόθικ ατμόσφαιρα και πολύ περίεργη κινηματογραφία που θα λατρέψεις ή θα μισήσεις. περιέχει και δύο μικρού μήκους φιλμ του guy maddin και ντοκιμαντέρ με τον σκηνοθέτη και τους συνεργάτες του. πολύ βαρύ για καλοκαίρι. δεν το άντεξα μέχρι το τέλος. στη στοίβα δίπλα στον πολίτη κέιν.
~the ascent. κι αυτό επίκαιρο, βγήκε την ώρα που ξεκίναγε ο πόλεμος ρωσίας-γεωργίας σε box μαζί με το wings [και τα δύο της larisa shepitko η οποία σκοτώθηκε σε σύγκρουση με το αυτοκίνητο στα 40 της πριν προλάβει να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της] και παρόλο που τα περιστατικά διαδραματίζονται στη ρώσικη επαρχία πριν από 65 χρόνια θα μπορούσαν να είναι ρεπορτάζ στα σημερινά δελτία ειδήσεων. η πορεία δυο φαντάρων που αναλαμβάνουν να φέρουν βοήθεια στους καταπονημένους συμπατριώτες τους ψάχνοντας για προμήθειες μέσα στα χιόνια -του ενός προς τη λύτρωση, παρόλο που καταλήγει απαγχονισμένος, και του άλλου προς την προδοσία και την προσωπική κόλαση. εξαιρετικό.
~το who are you polly maggoo? του 1966 είναι μια σαρκαστική απεικόνιση του κόσμου των top models στο παρίσι των 60s [υπάρχει στο box ''the delirious fictions of william klein'' του αμερικάνου φωτογράφου που μετακόμισε στο παρίσι και έκανε σκανδαλώδη editorial μόδας στην αμερικάνικη vogue της εποχής. μαζί με τα ''mr. freedom'' και ''the model couple'']. προσφέρεται για πιο αναλυτικό μελλοντικό ποστ.
~το port of shadows του marcel carne σταμάτησε να το βγάζει η criterion [στο site της είναι out of print] αλλά στο αμερικάνικο amazon υπάρχουν ακόμα μερικές κόπιες...
the outskirts