Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

mulatu ο μέγας


o mulatu απ' την αιθιοπία. ένας δίσκος του 1972 που ανακάλυψα πριν από μερικά χρόνια και έχει γίνει απ' τους πιο αγαπημένους μου. ever. o mulatu astatke είναι ένας απ' τους λίγους μουσικούς που θα ήθελα να δω να παίζει ζωντανά. δεν υπάρχουν πολλοί που θέλω να δω πραγματικά πια...
στη μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει ποτέ σε ελληνικό έντυπο [τον περασμένο νοέμβριο στους black athena για το στο ozon] εξηγούσε τι είναι η τεζέτα: "η τεζέτα μινόρε είναι κάτι αντίστοιχο των blues για τους αφρικανούς, αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν και δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα ανάλογα με το πώς αισθάνεται ο τραγουδιστής. δημιουργεί ανάλογα συναισθήματα με αυτά που έχει κανείς όταν ακούει blues, αναπολώντας το παρελθόν με νοσταλγία. σου δημιουργεί ένα λυπηρό συναίσθημα, δεν είναι μουσική για χορό, έχει πιο πολύ να κάνει με τον αναλογισμό.
η νοσταλγία βοηθάει στην κατανόηση της τοπικής κουλτούρας, στο να μνημονεύει κανείς τη χώρα του, την οικογένειά του, τα όμορφα τοπία. η νοσταλγία είναι πολύ σημαντική στη μουσική".
μια μεγάλη επιτυχία των black athena που πέρασε στα σιωπηλά, όπως τόσες εξαιρετικές δουλειές τους...
ορίστε ολόκληρος ο mulatu της αιθιοπίας.