Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

notes

απ' τη σημερινή ελευθεροτυπία:
ΗΠΑ: Μια αυτοκτονία «χρεώνεται» ξανά στα μπλογκ
Η διαμάχη για το εάν και πώς πρέπει να διαχειρίζονται οι υπεύθυνοι των μπλογκ τα ανώνυμα δυσφημιστικά σχόλια, άναψε και πάλι στις ΗΠΑ, με αφορμή την αυτοκτονία ενός ανθρώπου.
Ο 40χρονος Πολ Τίλεϊ, διευθυντής δημιουργικού της διαφημιστικής εταιρείας DDB Chicago, σκοτώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, πηδώντας στο κενό από παράθυρο ξενοδοχείου. Αν και οι λόγοι της αυτοκτονίας του δεν έγιναν γνωστοί, πολλοί μπλόγκερ τη συνέδεσαν με τα επικριτικά και προσβλητικά σχόλια που είχε δεχθεί μέσω δύο μπλογκ, στα οποία μετέχουν στελέχη της διαφήμισης και είναι γνωστά για το καυστικό τους ύφος. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τους κόλπους των ίδιων των μπλόγκερ που καταδίκασαν όσους ανωνύμως εκθέτουν ανθρώπους στο Διαδίκτυο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και καταπατώντας κάθε αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η δημόσια ταπείνωση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αυτοκτονία, ιδίως εάν η ταπείνωση αυτή έχει διάρκεια, όπως στην περίπτωση του Διαδικτύου, όπου τα σχόλια μπορούν ν' αποθηκεύονται επ' άπειρον. Την ίδια ώρα στη Γαλλία, η δικαιοσύνη απαγόρευσε σε ένα αμφιλεγόμενο σάιτ, όπου οι μαθητές βαθμολογούν ανωνύμως τους καθηγητές τους, να δημοσιεύουν τα ονόματα των διδασκόντων. Το σάιτ Note2be έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις καθηγητών, όλων των πολιτικών τάσεων, καθώς και συλλόγους γονέων και μαθητών που κάνουν λόγο για «δημαγωγική και ανήθικη» διαδικασία, ισοδύναμη με «δημόσιο λιντσάρισμα». Οι υπεύθυνοι του σάιτ προτίθενται να ασκήσουν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, ενώ αναμένεται και η απόφαση της γαλλικής Επιτροπής Πληροφορικής και Ελευθεριών για το ίδιο ζήτημα.
κι απ' τα
πρόσωπα και προσωπεία:
ΚΙΘ ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤ, 21 ετών, από το προάστιο Ουάσιγκτον της πόλης του Σάντερλαντ, στην περιοχή Τάιν και Ουέαρ στη βορειοανατολική Αγγλία, ο οποίος απέκτησε το πρώτο του παιδί όταν ήταν μόλις 13 χρόνων, τώρα ετοιμάζεται να ξαναγίνει πατέρας για 7η φορά! Η μικρή κοινωνία στην οποία ζει, καθώς και ο εκεί τοπικός Τύπος, τον έχουν ονομάσει «αδίστακτο Ρωμαίο» επειδή, όπως έγινε γνωστό, κάθε παιδί το απέκτησε με διαφορετική γυναίκα -ο αθεόφοβος! Καθώς είναι και άνεργος, δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει οικονομικά κανένα του παιδί (όλα ζουν με τις μητέρες τους), αλλά δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να ξαναγίνει μπαμπάς. Οπως διαβάζουμε στις χθεσινές αγγλικές εφημερίδες, που φιλοξένησαν την είδηση, υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό σύλληψης παιδιών σε εφηβική ηλικία, σε τούτες τις, ως επί το πλείστον φτωχές και υποβαθμισμένες, περιοχές της Αγγλίας. Συγκεριμένα, 52 στα 1.000 κορίτσια κάτω των 18 ετών μένουν έγκυα στη βορειοανατολική Αγγλία, ενώ για την υπόλοιπη χώρα η αναλογία είναι 42 στα 1.000. Ακόμη και οι εταιρείες παρασκευής προφυλακτικών λένε πως οι πωλήσεις τους σ' εκείνες τις περιοχές είναι «πωλήσεις Αφρικής». Οσο για τον κ. Μακντόναλντ, δήλωσε στις εφημερίδες ότι αποφάσισε να μην ξαναγίνει πατέρας, επειδή του θύμωσε η μαμά του. «Μου είπε, κρύψ' το στο παντελόνι μέσα και μην το ξαναβγάλεις!».
[το κολάζ απ' το blog των λαϊκών κοριτσιών είναι του james gallagher]