Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

le chef d'oevre inconnu


η μουσική που είχαν γράψει οι neon για την παράσταση του γρηγόρη χατζάκη honore de balzac, το άγνωστο αριστούργημα [παίχτηκε στο μουσείο μπενάκη το σεπτέμβριο του 2007] κυκλοφορεί μαζί με το πρόγραμμα της παράστασης σε ένα άψογο πολυσέλιδο βιβλιαράκι, με κείμενα για τον balzac, τον paul klee κι ένα σωρό trivia για έργα τέχνης -τα παρακάτω αποσπάσματα είναι για 2 από 9 πολύτιμα έργα τέχνης που ανακαλύφθηκαν τυχαία [εδώ για φιλμ]:
σε μια τρύπα στο έδαφος
το 1978, πάνω από 500 κινηματογραφικές ταινίες, δημιουργίας από το 1903 ως το 1929, ανασύρθηκαν από μια τρύπα στο έδαφος, στο ντόσον, στην περιοχή γιουκόν του καναδά, όπου είχαν χρησιμοποιηθεί για επιχωμάτωση. υπό φυσιολογικές συνθήκες, το φιλμ νιτρικού οξέος 35μμ θα είχε καταστραφεί, αλλά το σταθερό στρώμα πάγου το είχε συντηρήσει τέλεια. μεταξύ των ευρημάτων υπήρχαν και ταινίες με τον χάρολντ λόιντ, τον ντάγκλας φέρμπανκς και την περλ γουάιτ.
κάτω από ένα κρεβάτι
η joanne perez, χήρα του ηθοποιού του βόντβιλ πεπίτο, του ισπανού κλόουν, ανακάλυψε τη μοναδική σωζόμενη κόπια του πιλότου της τηλεοπτικής σειράς i love lucy καθαρίζοντας το πάτωμα κάτω από το κρεβάτι της. ο πεπίτο υπήρξε δάσκαλος της lucille ball κι είχε συμμετάσχει στον πιλότο. η ball και ο σύζυγός της desi arnaz, είχαν χαρίσει την κόπια στον πεπίτο το 1951 και είχε παραμείνει κάτω από το κρεβάτι για 30 χρόνια.
το κομμάτι entree ανοίγει το εξαιρετικό ep.