Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007

miles away from anything


"το πιο μεγάλο ανέκδοτο είναι ο εαυτός μου...".
διάβασα "το ημερολόγιο ενός ασήμαντου" των τζωρτζ & γουίντον γκρόσμιθ και αναρωτιόμουν γιατί να αφορά κάποιον έλληνα του 2007, τι στο καλό με νοιάζει εμένα τι έγραφε στο ημερολόγιό του ένας άγγλος υπάλληλος του σίτυ το 1892. το πιο λογικό είναι να μην μου λέει μία. όπως μπορεί να μην λέει μία και ο burial σε κάποιον που δεν είναι άγγλος και δεν έχει επαφή με τον ήχο που διαμορφώθηκε κι ακούγεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον, σε μικρά κλαμπ και σε συγκεκριμένες εκπομπές του ραδιοφώνου [του αγγλικού αποκλειστικά]. λογικό. και κατανοητό.
για να μπορέσει να δικαιολογήσει τον ενθουσιασμό της hobbs που μίλαγε για best sound in the universe [η οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι ούτε γελοία ούτε ανόητη και είχε πλήρη επίγνωση του τι έλεγε] και τα άριστα στα βρετανικά έντυπα [ενώ ένας ψύχραιμος ακροατής π.χ. δεν θα έβαζε στο δίσκο πάνω από 7] αρκεί να αναρωτηθεί πόσο θα έβαζε ένας άγγλος σε οποιονδήποτε δίσκο των στέρεο νόβα. είναι κάτι ανάλογο. κάποτε έπαιξα σε κάποιον άγγλο φίλο μου τον εξώστη και η αντίδραση ήταν ''too old, too boring'' κι ήθελα να του σπάσω το κεφάλι. και να του εξηγούσα, δεν θα καταλάβαινε. το ίδιο αισθάνθηκα κι εγώ με το βιβλίο των γκρόσμιθ, με τη διαφορά ότι ενώ καταλαβαίνω γιατί μπορεί να το θεωρεί ένας άγγλος κλασικό, το βρήκα βαρετό.
αν απομονώσεις κάποιον ήχο από το περιβάλλον που δημιουργήθηκε [ακόμα χειρότερα, αν τον απομονώσεις από την εποχή του] μπορεί να μην έχει την ίδια δυναμη, ειδικά αν τον ακούσεις 'αποστασιοποιημένα' και 'αντικειμενικά' με διάθεση να τον κρίνεις. αν ακούς τη μουσική όμως αποστασιοποιημένα και αντικειμενικά με διάθεση να την κρίνεις, έχεις χάσει από χέρι.
σημασία δεν έχει να είσαι δίκαιος κριτής [υπάρχει δίκαιος κριτής;] αλλά να μπορείς να απολαμβάνεις κάτι με ενθουσιασμό [και πάθος] ακόμα κι αν την επόμενη μέρα αυτά που είπες ή έγραψες νομίζεις ότι είναι λόγια κάποιου άλλου. διαφορετικά, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου...
αυτό που πάσχουμε είναι η υπερβολική ψυχραιμία σε λάθος περιπτώσεις.
quarta 330-sunset dub