Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

now and forever

έχουν περάσει σχεδόν 24 χρόνια από την ημέρα που πέθανε η karen carpenter από κάτι που στα αγγλικά ονομάζεται emetine cardiotoxity, μία από τις επιπλοκές της νευρικής ανορεξίας δηλαδή, που στις αρχές των '80s ήταν ακόμα μια αρρώστια χωρίς όνομα. τρία χρόνια νωρίτερα, στα 30 της, είχε παντρευτεί έναν μεγαλομεσίτη, με τον οποίο χώρισε αμέσως μετά το μήνα του μέλιτος.
η karen κι αδελφός της ο richard αποτελούσαν το -σήμερα θρυλικό- ντουέτο των carpenters [και στα μέσα των '60s τους δύο από τους richard carpenter trio], με μελό τραγουδάκια που χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και ένας θάνατος για να γνωρίσουν καθολική αποδοχή.
η ιστορία της karen carpenter, η περιπέτειά της με την αρρώστια και ο τρόπος που επηρέασαν οι carpenters
την ποπ των επόμενων χρόνων [μαντόνες, k.d.land κλπ] ήταν το θέμα της βαθιά μελαγχολικής ταινίας του todd haynes που γύρισε πριν από είκοσι χρόνια με κούκλες μπάρμπι για 'πρωταγωνιστές' και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συγγενείς της, πριν προλάβει να βγει στις αίθουσες.
ο haynes ήταν τελικά ο χαμένος της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η 42λεπτη ταινία και να μην επιτρέπεται να ξαναπροβληθεί δημόσια. στην αναζήτηση στο google βγάζει "this movie is illegal to sell, or distribute, and is out of circulation", δεν υπάρχει δηλαδή σε καμιά νόμιμη μορφή [παρόλο που στα torrents την βρίσκεις σχετικά εύκολα].
o τίτλος της είναι superstar: the karen carpenter story, κι αυτό είναι το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε λίγο πριν πεθάνει το 1983
now