Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2007

science is fiction

το όνομα του jean painleve το άκουσα πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια, όταν οι yo la tengo κυκλοφόρησαν το the sounds of the sounds of science, ένα 78λεπτο άλμπουμ με 8 ορχηστρικά κομμάτια που ήταν και το σάουντρακ των 8 μικρού μήκους ομώνυμων ταινιών του painleve.
o painleve ήταν ένας γάλλος αβαντγκαρντίστας κινηματογραφιστής που γύριζε ντοκιμαντέρ από τη δεκαετία του 20, ένας πρώιμος κουστό, με περισσότερα από 200 φιλμάκια κυρίως για τα πλάσματα της θάλασσας, αλλά και για νυχτερίδες-βαμπίρ και εξώκοσμα, αλλόκοτα όντα, που θυμίζουν τα σουρεαλιστικά fictional πλάσματα που αναζητούσε ο zissou-murray στο life aquatic.
τα 8 σύντομα ντοκιμαντέρ που περιέχει το διπλό dvd του bfi -το οποίο μόλις κυκλοφόρησε- κάνουν τα ντοκιμαντέρ του discovery να φαίνονται σαν ταινία με τον ταμτάκο. οι υποθαλάσσιες λήψεις -μερικές κάτω από μικροσκόπιο- σε αφήνουν άφωνο, όχι μόνο επειδή έγιναν με πρωτόγονα [αν τα συγκρίνεις με τα σημερινά] μέσα, αλλά κυρίως επειδή ξεφεύγουν από τα όρια του επιστημονικού και μετατρέπονται σε στιγμές 'μαγικού ρεαλισμού'.
χταπόδια, αρσενικοί ιππόκαμποι που γεννάνε, κοράλλια, γαρίδες, αστερίες, αχινοί, κινηματογραφημένα με τόσο εντυπωσιακές λεπτομέρειες που γίνονται πρωταγωνιστές, σχεδόν ξεχνάς ότι πρόκειται για πλάσματα της θάλασσας.
οι αρχικές μουσικές συνοδείες ήταν το ίδιο εντυπωσιακές: από pierre henry και chopin, μέχρι duke ellington και όπερα.
οι yo la tengo πρωτοπαρουσίασαν ζωντανά ολόκληρο το score με ταυτόχρονη προβολή των 8 ταινιών στο φεστιβάλ κινηματογράφου του san franscisco το 2001, ενώ λίγους μήνες αργότερα το ηχογράφησαν στο στούντιο με παραγωγό τον roger moutenot. το δεύτερο dvd περιέχει τις ταινίες χωρίς αφήγηση, με μόνη συνοδεία τη μουσική τους -η οποία με τις εικόνες αποκτάει τη δύναμη που δεν είχε στο cd.
δεν είναι μια απλή συλλογή με ντοκιμαντέρ, πρέπει να τα δεις για να καταλάβεις...
the lovelife of the octopus
[από κάτω: το βαμπίρ. κινηματογραφημένο το 1939, είναι το μοναδικό του φιλμ με 'πρωταγωνιστή' κάποιο θηλαστικό. το 9λεπτο ντοκιμαντέρ που είναι μια αλληγορία για το ναζισμό περιέχει σκηνές από το nosferatu του murnau υπό των ήχων των black and tan fantasy και echoes of the jungle του duke ellington].