Δευτέρα, 7 Μαΐου 2007

pop of the tops

Στον «αέρα» με ήχους ευγενείς
Οταν δυσκολεύεσαι ακόμα και στην Αθήνα να πετύχεις μουσικό ραδιοσταθμό της προκοπής, σκεφτείτε πόσο πιο ζόρικα γίνονται τα πράγματα στην επαρχία. «Στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς», αλλά κάποιοι εκεί έξω το παλεύουν. Και προσπαθούν, ανάμεσα στις συμπληγάδες του λαϊκο-σκυλάδικου, να εκπέμψουν τους ευγενείς ήχους τους.
Στις Σέρρες, ο μουσικός ραδιοσταθμός «Ρόδον FM» (στους 95mhz) βρίσκεται on air εδώ και δώδεκα χρόνια. Το πρωί είναι ειδησεογραφικός και το απόγευμα μετατρέπεται σε μουσικό, με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την ποπ και τη ροκ έως την τζαζ και την ελεκτρόνικα. Και, όπως κάθε σταθμός αυτού του ύφους, αγωνίζεται να αντεπεξέλθει πρώτα απ' όλα στις οικονομικές δυσκολίες.
«Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι τα βγάζουμε εύκολα πέρα», μας λένε οι Μιχάλης Εμμανουηλίδης και Αννα Αλευρά, υπεύθυνοι του «Ρόδον». «Σ' έναν νομό διακοσίων χιλιάδων κατοίκων, με περίπου 30 ραδιοσταθμούς να εκπέμπουν μουσική και ειδήσεις, είναι φυσικό σχεδόν όλοι να αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες. Στον "Ρόδον FM" συνεργαζόμαστε με ειδικά διαφημιστικά γραφεία, χωρίς όμως δυστυχώς να έχουμε καλά οργανωμένο διαφημιστικό τμήμα που θα μας βοηθούσε περισσότερο. Γι' αυτό και αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους προβολής, άρα και πηγή εσόδων: διοργάνωση παράλληλων με το πρόγραμμά μας εκδηλώσεων και συναυλιών, συνεργασία με άλλες πολιτιστικές ομάδες, πανεπιστήμια, συλλόγους κ.λπ. Είναι μια καλή μέθοδος να μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, καταστημάτων, χορηγών που θα θέλουν να προβληθούν στη συχνότητά μας».
-Οι αθηναϊκοί ραδιοσταθμοί είναι ανταγωνιστές σας;
«Πέρα από την κρατική ραδιοφωνία, υπάρχουν μερικά ιδιωτικά αθηναϊκά ραδιόφωνα που απλώς αναμεταδίδονται μέσω κάποιου σερραϊκού σταθμού. Δεν έχουν όμως σταθερό πρόγραμμα ή ώρες μετάδοσης. Ασε δε που βρίσκονται στον "αέρα" λόγω του κενού που υπάρχει στο γνωστό θέμα των αδειοδοτήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».
-Διαφέρει το κοινό στην επαρχία από αυτό της Αθήνας;
«Οχι πια. Οι πληροφορίες, για όσους ενδιαφέρονται, φτάνουν παντού σχεδόν ταυτόχρονα. Ενδεχομένως να υπάρχει διαφορά σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά τίποτε περισσότερο».
-Ποιο είναι το δικό σας κοινό;
«Κυρίως άνθρωποι νέοι σε ηλικία».
-Η αναμετάδοση μέσω Ιντερνετ αυξάνει βέβαια το ακροατήριό σας...
«Είμαστε ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά φαίνεται να υπάρχει προοπτική. Ηδη λαμβάνουμε μηνύματα απ' όλη την Ελλάδα ή τους Ελληνες σπουδαστές στο εξωτερικό, και αυτό μας τονώνει ηθικά. Το Διαδίκτυο σε βοηθάει να ξεπερνάς κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της ερτζιανής εμβέλειας που επιτρέπουν οι κανονισμοί στο ραδιοφωνικό τοπίο της χώρας μας».
Ο «Ρόδον FM» συνεργάζεται με την UNESCO, το ΤΕΙ και το ΑΕΙ Σερρών, αλλά και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, προωθώντας και προβάλλοντας ζητήματα ίσων ευκαιριών, νεολαίας και ευρωπαϊκών θεμάτων.
-Ποια είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση που είχατε όλο αυτό το διάστημα;
«Από το Δεκέμβρη του 1994, που βγήκαμε για πρώτη φορά στον αέρα μέχρι σήμερα, υπήρχε μια αλληλουχία απογοητεύσεων και ικανοποιήσεων. Η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι να ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι Σερραίοι που δεν γνωρίζουν καν τον "Ρόδον FM" και την έως τώρα πορεία του».
-Και η μεγαλύτερη ικανοποίηση;
«Το γεγονός ότι έχει καταγραφεί ως ένας από τους ποιοτικούς μουσικούς σταθμούς. Οχι μόνο από το μουσικόφιλο κοινό, αλλά και από καλλιτέχνες, συγκροτήματα, μουσικά περιοδικά, δισκογραφικές εταιρείες».
του δημήτρη κανελλόπουλου από τη σημερινή ελευθεροτυπία.
[αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι είναι το καλύτερο ραδιόφωνο της ελλάδας]...