Σάββατο, 5 Μαΐου 2007

evripidis ole!


i’m spending my time on long distance phonecalls
i’m wasting my money in internet cafes
i miss my family i miss my friends but i can’t go back
i’m not ready yet
είναι κάποιοι δίσκοι που γίνονται αγαπημένοι σου από την πρώτη νότα, από το πρώτο «α». χθες το βράδυ αγόρασα τυχαία το δίσκο του ευριπίδη, μου άρεσε το όνομά του: ο ευριπίδης και οι τραγωδίες του –evripidis and his tragedies- που κυκλοφόρησε σε μια εταιρία που λέγεται touch me records [touch me, σαν το τραγούδι της σαμάνθα φοξ;].
ο ευριπίδης ζει στη βαρκελώνη. δεν ξέρω τι κάνει εκεί, με τι ασχολείται, το μόνο σίγουρο είναι ότι γράφει καλή μουσική. μάζεψε τους φίλους του, τούς ονόμασε «τραγωδίες» και έφτιαξαν ένα άλμπουμ με ήχο που θυμίζει magnetic fields και 60s τραγουδάκια, με στίχους-κατεβατά που θυμίζουν pulp.
ο ήχος του ευριπίδη είναι πολύ ιδιαίτερος και χρειάζεται καναδυό ακροάσεις για να σε κερδίσει. μετά κολλάς. υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι ακούς monochrome set και jonathan richman, το ru ru i'd love to... είναι σαν τραγουδάκι του grease, υπάρχουν ακόμα και 'έντεχνα' ελληνικά, όπως το υπέροχο κρυμμένο κομμάτι που κλείνει το δίσκο, στο οποίο τραγουδάει στα ελληνικά: "τα πρωινά της κυριακής πάντα μας βρίσκαν ξύπνιους, με μια μπίρα στο χέρι στο σύνταγμα, πολλά τσιγάρα και πατάτες μακντόναλντς, μέχρι να πάει κάτω το αλκοόλ, κανείς δεν ήθελε να πάει για ύπνο...". φόρος τιμής στη λένα πλάτωνος. το κορυφαίο του τραγούδι όμως είναι αυτό που ξεκινάει το άλμπουμ με τίτλο abroad.
my mother's hair is turning white and i'm not there
my father's getting older too and i'm not there
my sister wins and loses races
my uncle's dying and i'm not there to say goodbye
my friends are moving in and out of flats and i'm not there
my friends are falling in and out of love and i'm not there
my friends are getting married
will i be there to celebrate them?
my friends are having nervous breakdowns and i'm not there
my friends are falling apart and i'm not there
my friends are trying to kill themselves and i'm not there to say "don't do it!"
cause i need you and what would i do without you?
[με συγκίνησε ο μπαγάσας]
ο ευριπίδης και οι τραγωδίες του θα εμφανιστούν στο primavera sound festival [βλέπω στη σελίδα τους στο myspace] την 1η ιουνίου, αν κρίνω από τα βίντεό τους στο youtube στα live τους είναι τόσο αγαπησιάρηδες όσο και στο cd...

mhulot@dyodeka.gr