Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007

darling


απ' τις ημέρες του billy liar και της εκτυφλωτικής εμφάνισής της στο darling [ακόμα και στο παραγνωρισμένο farherheit 451 του τρυφό] έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια. η τζούλι κρίστι είναι 66 χρονών και γερνάει όμορφα -που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σαν μούμια απ' το τράβηγμα και δεν γελάει μονόπατα σαν παράλυτη απ' το μπότοξ. στη φωτογραφία του observer ποζάρει με τις ρυτίδες φόρα παρτίδα, υπέροχη.
"Γεννήθηκε στην Ινδία, το 1941, σε μια φυτεία τσαγιού που διηύθυνε ο πατέρας της. Στα έξι της χρόνια, όμως, οι γονείς της την έστειλαν στην Αγγλία, εσώκλειστη σε μια σχολή καλογραιών. Το σοκ αυτής της αλλαγής ποτέ δεν έσβησε τελείως. Τελικά την έδιωξαν επειδή είπε ένα «ανάγωγο» αστείο. Οταν πήρε το Oσκαρ για το φιλμ «Ντάρλινγκ», στα 24 χρόνια της, θυμήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή τη φριχτή στιγμή που την είχαν καλέσει μπροστά σε όλο το σχολείο για να απολογηθεί.
Ο πατέρας της πέθανε σχετικά νέος και η μητέρα της επέστρεψε στη Βρετανία όταν η Τζούλι ήταν έφηβη. Από παιδί απέκτησε τη συνήθεια να αλληλογραφεί μαζί της, κάτι που έκανε και όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, πρώτα με τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο και κατόπιν ως κινηματογραφική σταρ. «Σ’ ένα γράμμα τής έγραψα ότι η Αμερική είναι σαν ένας κήπος με μικρά γλυκά παιδάκια που δεν ξέρουν τίποτα, αλλά σου φέρονται πολύ ευγενικά», λέει γελώντας. Ηθελε να κάνει ταινίες στην Ευρώπη (έπαιξε στο «Φαρενάιτ 451» του Τρυφό) αλλά «ο έρωτας, οι άντρες» την κράτησαν στην Αμερική. Εκτός από τον Γουόρεν Μπίτι, στους άντρες αυτούς συγκαταλέγονται επίσης ο Τέρενς Σταμπ και ο Ντόναλντ Σάδερλαντ. Περισσότερο απ’ όλους, βέβαια, την επηρέασε η σχέση της με τον Μπίτι (συμπρωταγωνιστής της στο «Shampoo» και στο «Η έντιμος κυρία και ο χαρτοπαίκτης»). «Μου έδωσε μια πολιτική προοπτική για την οποία τον ευγνωμονώ», λέει. Καθώς τελείωνε η δεκαετία του ’70 ένιωσε την ανάγκη να δραπετεύσει. «Νόμιζα ότι τρελαινόμουν. Το Λος Αντζελες σε καταβροχθίζει». Το μόνο μέρος που αισθανόταν κάπως δικό της ήταν η Ουαλλία, όπου είχε περάσει μερικά όμορφα καλοκαίρια με τη μητέρα της. Αγόρασε μια φάρμα και έκτοτε περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου εκεί, παρέα με φίλους που προσκαλεί να μείνουν μαζί της".
[η ελληνική μετάφραση είναι απ' την
καθημερινή της κυριακής]
blue teardrops
[για σχόλια εδώ]