Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007

shadow+roots


ξεκίνησα να γράψω για τον fennesz και το νέο άλμπουμ του με τον sakamoto, αλλά μόλις έμαθα ότι έρχεται ο dj shadow με τους the roots στις 17/7. αυτή είναι είδηση...
παρένθεση: madness [ήμουν νιος και γέρασα], underworld [με δεκαπέντε χρόνια καθυστέρηση], beirut, lcd soundsystem [μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτοι], cocorosie, απ' όλα τα έχει το φετινό καλοκαίρι. μακάρι να έρθουν οι μισοί απ' όσους ακούγονται.
ο βιενέζος laptop-guru christian fennesz συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον θρύλο της γιαπωνέζικης electronica ryuichi sakamoto λέει το δελτίο τύπου -μόνο που δεν είναι για πρώτη φορά. η πρώτη συνεργασία τους ήταν στο 19λεπτο περσινό ep sala santa cecilia, σε ένα κομμάτι δηλαδή που δεν υπάρχει εδώ -στο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 15 μαΐου, και έχει τίτλο cendre. ο fennesz παίζει κιθάρα και ο sakamoto πιάνο [εκτός από τα laptop τους, εννοείται] και δημιουργουν μια μοντέρνα "μουσική δωματίου" [ένας όρος που ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει, και στο αυτοκίνητο μια χαρά ακούγεται και στο μετρό απ' τα ακουστικά ακόμα καλύτερα] που θυμίζει γάλλους ιμπρεσιονιστές [σατί και ντεμπισί]. τα κομμάτια του cendre ηχογραφήθηκαν στη νέα υόρκη και στη βιέννη [ο καθένας απ' τους δύο ηχογραφούσε στη πόλη που ζει], αντάλλαξαν ιδέες, κομμάτια, σύγκριναν σημειώσεις μέσω ίντερνετ και στο τέλος έγινε το μιξ.
ο δίσκος μπορεί να είναι πολύ καλός, είναι απ' αυτούς πάντως που θα βαριόμουν να δω live.