Παρασκευή, 6 Απριλίου 2007

έρθ ιντρούντερς

πάνε κιόλας τέσσερα χρόνια που έχω μια χελώνα για κατοικίδιο –προς το παρόν τη λένε «απλά χελώνα» ή «χελώνα σκέτο», έτσι κι αλλιώς όταν τη φωνάζεις πέρα βρέχει, πάει και χώνεται όπου είναι πιο σκοτεινά: ανάμεσα στο ψυγείο και την κουζίνα ή στο κενό ανάμεσα στο νεροχύτη και τον τοίχο- αντικοινωνική όσο δεν παίρνει, μόνο όταν είναι η ώρα να φάει τής φεύγουν οι ντροπές [τρελαίνεται για άγρια ραδίκια]. τον περισσότερο καιρό τον έχει ζήσει μέσα σε ένα χάρτινο κουτί novartis ophthalmics denaclof 5 ml που μου έδωσε η φαρμακοποιός-γειτόνισσα, το οποίο στην αρχή πάσχιζε να διαπεράσει –κόλλαγε τη μούρη της στο χαρτόνι κι προσπαθούσε με λύσσα να βγει, με τις ώρες, ξύνοντας με τα νύχια το χαρτί. αναγκάστηκα να της βάλω μια στρώση άμμου για να μην ακούγεται αυτό το εκνευριστικό χρατς χρατς, ειδικά τις νύχτες, αλλά με το επίμονο σκάψε-σκάψε έφτανε μέχρι τον πάτο κι άντε πάλι το χρατς-χρατς. έτσι αναγκάστηκα να την εξορίσω μόνιμα στην κουζίνα.
μετά από μερικούς μήνες το πήρε απόφαση ότι δεν μπορούσε να πάει πουθενά –απόδειξη ότι διαθέτει μια αξιοσημείωτη δόση ευφυίας, έτσι της επέτρεψα να επιστρέψει στο χωλ [που έχει περισσότερο φως και ησυχία].
όταν μου την έφερε ο αδελφός μου ήταν ένα χελωνάκι μια σταλιά, με το καβούκι μαλακό σαν μεμβράνη, σε μέγεθος εικοσάρικου [προ ευρώ], το είχε βρει μέσα στο στόμα του σκύλου σε μια βόλτα στην εξοχή, στην αρχή νόμισε ότι έπαιζε με κάποιο μπαλάκι! ήταν οκτώβριος με ήλιο και μόλις είχε βγει από το αυγό -ένα πεντακάθαρο χελωνάκι, ολοστρόγγυλο, δύσκολα πίστευες ότι είναι αληθινό. δεν ξέρω αν ήταν άτυχο ή τυχερό, πρώιμο ή καθυστερημένο, σίγουρα ήταν μικροσκοπικό και ανυπεράσπιστο με ελάχιστες πιθανότητες να γλιτώσει απ’ το κρύο και τα αρπακτικά, ή προορισμένο να καταλήξει μπρελόκ στο παρμπρίζ κανενός κακότυχου που θέλει ν’ αλλάξει τη μοίρα του [οι χελώνες φέρνουν, λέει, τύχη]. Ο αδελφός μου σκέφτηκε να το φέρει για να ξεχειμωνιάσει με ασφάλεια μέχρι την επόμενη άνοιξη -είχαμε σκοπό να το αφήναμε πάλι πίσω στο βουνό.
τον πρώτο χειμώνα τον πέρασε με τη μούρη κολλημένη στο χαρτί, σκάβοντας και κάνοντας εκνευριστικούς θορύβους. του έβαλα άμμο και ξερά χόρτα μήπως τυχόν πέσει σε νάρκη, όπως όφειλε, αλλά μπα, έφτασε απρίλιος και ακόμα έσκαβε. αϋπνίες. [για τέσσερα χρόνια δεν έχει πέσει σε νάρκη]. στο μεταξύ έτρωγε του σκασμού, αλλά δεν έλεγε να πάρει κανέναν πόντο. το ίδιο μικροσκοπικό μέχρι το καλοκαίρι. μόνο το καβούκι του σκλήρυνε. όταν πήγα στην εξοχή να το ελευθερώσω και είδα πόσο μικρό ήταν μέσα στον απέραντο κάμπο, αποφάσισα ότι ήταν χίλιες φορές προτιμότερο ζωντανό μέσα σε μια χάρτινη κούτα, παρά χαλκομανία κάτω απ’ το παπούτσι κάποιου κυνηγού ή μια χαψιά στο στόμα καμιάς αλεπούς. έτσι επέστρεψε πίσω στο κουτί του, και όλοι συμφώνησαν ότι είχα κάνει το σωστό [όλα μπορείς να τα δικαιολογήσεις, ακόμα και τα χειρότερα].
εκείνη τη νύχτα έψαξα στο ίντερνετ να βρω τρόπους να του κάνω τη ζωή πιο εύκολη και με έκπληξη ανακάλυψα ότι ήταν πολύ διαδεδομένο pet, στην αμερική που οτιδήποτε ευρωπαϊκό θεωρείται εξωτικό υπάρχουν και εκκολαπτήρια. η ελληνική χερσαία χελώνα ειδικά –ακριβώς ίδια με τη δικιά μου- περιζήτητη [ημιπαράνομη ή παράνομη εντελώς, η εξαγωγή της έγκλημα].
έχω ένα παράνομο κατοικίδιο. το πήρα απόφαση και μπορώ να ζήσω μια χαρά μ’ αυτό. είναι ήσυχο, δεν κάνει ζημιές, τρώει μόνο μαρούλια και άγρια χόρτα, μεταφέρεται εύκολα, δεν λερώνει, ζει πολλά χρόνια [πιο πολλά από σένα –κι εμένα εννοείται], ένα κατοικίδιο που τα κάρμα μας δεν θέλουν να χωρίσουμε. στη μετακόμιση ξέχασα το κουτί του μέσα στο ταξί, έσκασα, νευρίασα και καταριόμουν τον ταξιτζή που με βοήθησε να κατεβάσω τα πράγματα όταν χτύπησε το κουδούνι. ήταν αυτός ο καλός άνθρωπος που δοκίμαζε τα κουδούνια για να βρει τίνος ήταν η χελώνα που του έμεινε πάνω στο ταξί [!]. αφού γλίτωσε απ’ τα αυτοκίνητα της αλεξάνδρας και επέστρεψε σε μένα σώα, ήρθε ώρα να τη βαφτίσω -προς το παρόν της φτιάχνω ένα κομμάτι εξοχής στο μπαλκόνι με χώμα και χλοοτάπητα και ελπίζω να μην μου κάνει ποτέ επίσκεψη ο ιδιοκτήτης...
ο τίτλος από το νέο single της bjork. εδώ είναι ένα μικρό δείγμα [για να μην μας τρέχουν πασχαλιάτικα]...